Verdere winstdaling verwacht voor hypotheekadviseurs

De toekomst van circa 25% hypotheekadviseurs is zeer onzeker, dit blijkt uit een recent gehouden onderzoek van adviesbureau IG&H Consulting.

In het vierde kwartaal van vorig jaar hebben in totaal 43 hypotheekkantoren hun deuren moeten sluiten, dat is ten opzichte van 2006 een verdubbeling. Daarbij komt dat ook een groot aantal intermediairs vrijwillig hun bedrijf hebben gesloten, dit omdat er onvoldoende klanten waren en de provisie-inkomsten drastische terug liepen.

Waar hypotheekbemiddelaars in 2005 nog gemiddelde zo'n 100.000 euro verdiende lag dit bedrag ruim een jaar geleden gemiddeld zo'n 25.000 euro lager. Het is de schatting van IG&H dat bij zeker de helft van de hypotheekbemiddelaars ook dit jaar de winst opnieuw zal dalen.

Het grote nadeel van hypotheekverkopers is dat ze na alle vette jaren die ze meegemaakt hebben maar weinig reserves hebben opgebouwd, minder dan de helft heeft minder dan 10% gereserveerd voor mogelijke tegenvallers.

Navraag bij de hypotheekbemiddelaars leert dat de huidige situatie ook niet veel langer meer moet duren, om in deze moeilijke tijden te kunnen overleven zijn ze genoodzaakt banen te schrappen en flink in de kosten te snijden.

Het is de verwachting van IG&H dat er de komende drie jaar circa 700 ttussenpersonen hun werk zullen neerleggen, dat komt neer op ruim een kwart van het aantal op dit moment bestaande tussenpersonen.

Gepubliceerd op 26 februari 2009 om 10:17 uur door de redactie.

Reageren