Wisselende reacties op hypotheek voorstel AFM

Het voorstel van de AFM voor nieuwe regelgeving rondom de verstrekking van hypotheek leidt tot wisselende reacties. Belangrijkste in het voorstel van de AFM is dat een hypotheek in principe nooit meer mag bedragen dan de waarde van het huis.

Het voorstel wat voorzitter Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gisteren presenteerde liet de tophypotheek deels buitenschot. Zo is er in het voorstel van de AFM de mogelijkheid voor een ruimere hypotheek onder speciale omstandigheden. De banken in Nederland, met als spreekbuis de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) reageren niet positief. Ook de VEH (Vereniging Eigen Huis) zijn kritisch over het voorstel van de AFM.

De beide organisaties verwachten dat het voorstel van de AFM grote instabiliteit kan veroorzaken op de woningmarkt. Ook zouden kopers welke voor het eerst een hypotheek afsluiten en een huis willen kopen worden benadeeld. Als er een tophypotheek wordt afgesloten zal de kosten koper namelijk binnen zeven jaar terugbetaald moeten worden. „Bij een huis van 200.000 euro komt dat neer op een aflossing van 240 euro netto per maand. Dat is veel geld voor een starter", liet een woordvoerder van VEH gisteren aan het persbureau ANP weten.

Wouter Bos van Financiën was in eerder nog fel tegen het voorstel wat de AFM in april presenteerde, het huidige voorstelde noemde hij „beter dan het was".

Gepubliceerd op 10 september 2009 om 14:12 uur door de redactie.

Reageren