Zwarte lijst voor malafide hypotheekadviseurs

De Vereniging Eigen Huis (VEH) opent vandaag een speciaal noodnummer voor consumenten welke klachten hebben over hun hypotheekadviseur. Door tal van signalen gaat de VEH per direct werken aan een zwarte lijst met malafide hypotheekadviseurs.

Sinds april is het verplicht geworden voor tussenpersonen om duidelijk aan te geven welke provisie ze ontvangen voor het afsluiten van een hypotheek of ander financieel product. Ondanks deze wetteijke verplichting komen er bij de VEH signale binnen dat dit nog steeds niet overal gebeurd.

Het noodnummer waarop consumenten hun klachten of verdenkingen kunnen melden zal twee weken bereikbaar zijn waarna er een lijst aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) overhandigd zal worden. De AFM kan dan besluiten om een onderzoek te starten naar één of meerdere tussenpersonen.

Een woordvoerder van de VEH laat vandaag in de Telegraaf weten "De indruk wordt nogal eens gewekt dat het adviseren en regelen van een hypotheek kosteloos is, omdat de tussenpersoon zijn klant geen rekening stuurt, in tegenstelling tot een notaris en makelaar. Openheid over de beloning van financiële tussenpersonen moet wat ons betreft een einde maken aan het adviseren van uitsluitend hypotheken met de hoogste provisie en helpt de huizenkoper bij het maken van de juiste hypotheekkeuze".

Consumenten kunnen het telefonisch meldpunt van de VEH bereiken via 033 4507688.

Gepubliceerd op 21 juli 2009 om 10:20 uur door de redactie.

Reageren