Welke hypotheek heeft de laagste maandlasten?

De vraag 'Welke hypotheek heeft de laagste maandlasten?' is beantwoord en ging over aflossingsvrije hypotheek.

De hypotheek met de laagste maandlasten is geen hypotheek! Eigenlijk is op deze vraag natuurlijk geen antwoord te geven, aangezien de maandlasten onder andere afhankelijk zijn van het hypotheekbedrag.

Een aflossingsvrije hypotheek is in beginsel qua maandlasten de voordeligste hypotheekvorm: daarbij wordt alleen hypotheekrente betaald. Bij andere hypotheekvormen moet u naast het maandelijkse rentebedrag ook geld reserveren voor het aflossen van de hypotheek, en vaak premie betalen voor een overlijdensrisicoverzekering. Daardoor zal bij die hypotheekvormen niet snel sprake zijn van de laagste maandlasten.

Naast de gewone aflossingsvrije hypotheek is er nog een andere aflossingsvrije vorm: de krediethypotheek. Dat is in feite een doorlopend krediet met als onderpand uw huis. Ook bij de krediethypotheek wordt alleen rente betaald over de openstaande schuld. Dit is een variabel rentetarief, waardoor de krediethypotheek meestal nog lagere maandlasten zal opleveren.

Overigens kan het ook bij een aflossingsvrije hypotheek erg verstandig zijn om wel een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Veel mensen vinden het niet nodig om af te lossen op hun hypotheek, omdat ze ervan overtuigd zijn dat waardestijging van de woning en inflatie in de jarenlange looptijd ervoor zorgen dat die aflossingsvrije schuld aan het eind van de looptijd weinig meer voorstelt. Bij een onverhoopt tussentijds overlijden is het echter wel van groot belang dat de achterblijvende partner de maandlasten van de hypotheek nog steeds kan dragen. De premie van de overlijdensrisicoverzekering zorgt natuurlijk wel voor weer iets hogere maandlasten.

s