Is het mogelijk een huis te kopen zonder hypotheek?

Het is mogelijk een huis te kopen zonder hypotheek, al komt daar wel het een en ander bij kijken. Tevens is dit niet voor iedereen weggelegd aangezien u over veel eigen vermogen dient te beschikken. Het is daarnaast mogelijk om een huis te kopen met zo min mogelijk hypotheek of met een hypotheek waarbij u spaart.

Er zijn verschillende voordelen aan het kopen van een huis zonder hypotheek. U betaalt bijvoorbeeld geen kosten voor een hypotheekadviseur en notaris. Dat betekent dat de kosten voor het kopen van een huis een stuk lager zijn. Wanneer u voldoende spaargeld heeft, kunt u het beste een rekensom maken. Het is belangrijk vooraf goed te bekijken wat het rendement is op uw spaargeld, via sparen of beleggen. Trek daar de vermogensrendementsheffing van 1,2% vanaf en vergelijk dat met een netto hypotheekrente. Is de netto hypotheekrente hoger en heeft u niet direct geld nodig om binnenkort een grote aankoop te doen, dan is een extra aflossing van de hypotheek aantrekkelijk.

Naast deze mogelijkheid kunt u kijken naar bijvoorbeeld een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek. Op deze manier spaart u voor het aflossen van uw hypotheek en neemt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in veel gevallen de eventuele restschuld voor eigen rekening.

s