Hoe kan ik mijn maximale hypotheek berekenen?

Hieronder vindt u antwoord op de vraag 'Hoe kan ik mijn maximale hypotheek berekenen?'.

Voor het berekenen van uw maximale hypotheek zijn er verschillende factoren van belang. Het analyseren van deze factoren is belangrijk bij de keuze voor een hypotheek want deze kan een langdurige invloed hebben op uw financiële situatie.

Let daarom goed op de volgende factoren:

  • De executiewaarde van het huis
  • Het rentepercentage
  • De huidige financiële lasten
  • Het bruto jaarinkomen (en van uw partner)
  • In te brengen eigen middelen
  • Eventuele alimentatieverplichtingen

Tegenwoordig zijn er veel websites die u een indicatie kunnen geven van het maximale hypotheekbedrag dat u kunt afsluiten. Wees u er wel van bewust dat dit maar een indicatie is en u voor een goed overzicht beter een afspraak kunt maken met een hypotheekadviseur of een adviseur bij uw bank. Deze kan u namelijk een hypotheek adviseren aan de hand van uw persoonlijke wensen.

Een hypotheek afsluiten is iets persoonlijks en waar u van te voren goed over na moet denken. Het is daarom goed te bekijken hoeveel u kunt lenen en welke hypotheekvorm daar het beste bij past. U wilt in sommige gevallen misschien maar een bepaald bedrag per maand uitgeven aan uw hypotheek. Om dit goed te kunnen bepalen is het verstandig uw maandlasten op een rijtje te zetten.

Sinds augustus 2011 is de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) van toepassing bij het berekenen van uw maximale hypotheek. Alle kredietverstrekkers moet zich aan deze gedragscode houden en op deze manier de hypotheek berekenen. De maximale hypotheek berekenen hangt ook af van uw financiële situatie en wat u belangrijk vindt in het leven.

s