Woning kopen of huren?

Het is een vraag die veel mensen bezig houdt: is het voordeliger om een huis te kopen, of om te huren? Daarop is niet direct een eenduidig antwoord te geven, aangezien dit af kan hangen van uw persoonlijke situatie en voorkeur. Hieronder vindt u enkele zaken waarmee u rekening dient te houden bij het maken van de afweging tussen kopen of huren.

Het kopen of huren van een huis brengt bepaalde voordelen met zich mee, die het ene alternatief aantrekkelijker kunnen maken dan het ander. Welke voordelen zwaarder wegen, is een kwestie van uw eigen voorkeur. De belangrijkste voordelen van een koophuis ten opzichte van een huurhuis, zijn de mogelijkheid tot het opbouwen van vermogen door af te lossen, de stabiele hypotheeklasten en de mogelijkheid om uw huis naar uw eigen wensen aan te passen. Het kopen van een huis is dus een investering, die uiteindelijk meerwaarde op moet leven. Dit is echter geen zekerheid! Een ander nadeel van het bezitten van een eigen huis, is het feit dat verhuizen lastiger is, omdat u uw eigen huis zal moeten verkopen.

Het belangrijkste voordeel van een huurhuis is de vrijheid die het oplevert voor de huurder. Een huurcontract is over het algemeen snel op te zeggen, en verhuizen is dan ook een stuk makkelijker dan wanneer u vastzit aan een eigen woning. Deze vrijheid is echter ook eindig: mogelijkheden tot het maken van aanpassingen aan de woning zijn vaak erg beperkt. Daarbij is er vrijwel altijd sprake van een jaarlijkse huurverhoging.

Uitgaande van een modaal inkomen van €1.866 netto per maand, kunt u een maximale hypotheek afsluiten van €147.279. De gemiddelde hypotheekrente bedraagt 5%. Op basis hiervan zijn de hypotheeklasten per maand: €571, tegenover een gemiddelde huurprijs van €750 per maand. Gemiddeld gezien is een koophuis dus voordeliger dan een huurhuis, wat maandlasten betreft. De kans is echter groot dat u niet gemiddeld bent, dus is het verstandig om zelf een berekening te (laten) maken op basis van uw eigen situatie. Ook speelt de huizenmarkt uiteraard een rol.

Het is uiteindelijk aan u om een afweging te maken. Houdt hierin niet alleen rekening met uw huidige situatie, maar ook met uw verwachtingen voor de toekomst. Uiteraard is het ook aan te raden om advies in te winnen bij uw hypotheekadviseur.

s