Effectenhypotheek

Een effectenhypotheek is een hypotheek die aan het eind van de looptijd afgelost wordt uit de verkoopopbrengst van effecten.

Tijdens de looptijd van de effectenhypotheek wordt op de hypothecaire lening niet afgelost. Daardoor betaalt men gedurende de gehele looptijd hypotheekrente
over het volledige hypotheekbedrag. Hiermee wordt optimaal geprofiteerd van de fiscale hypotheekrenteaftrek.

Om de effectenhypotheek aan het eind van de looptijd te kunnen aflossen houdt men een effectenportefeuille aan. De bedoeling is dat deze effecten in deze portefeuille zodanig in waarde stijgen dat het hypotheekbedrag bereikt of zelfs overtroffen wordt. Doorgaans wordt bij een effectenhypotheek geen maandbedrag bijgestort, waardoor de maandlast alleen uit rente bestaat.

Men kan een bestaand effectendepot inbrengen als start om verder te laten groeien tot het benodigde bedrag voor aflossing. Ook komt het voor dat in de effectenhypotheek naast de lening voor de aankoop van de woning een bedrag extra geleend wordt om effecten mee aan te kopen. Deze constructie brengt een extra risico met zich mee.

De waarde van de effectenportefeuille wordt meegenomen wordt bij het berekenen van de verschuldigde vermogensrendementsheffing in box 3. De kapitaalopbouw is bij de effectenhypotheek dus niet belastingvrij – daarentegen hoeft ook niet voldaan te worden aan de eisen voor vrijstelling. Wanneer het bedrag om effecten mee aan te kopen meegefinancierd is bevat de hypotheek ook een box 3 deel: van dat deel van de hypotheek is de rente niet aftrekbaar.

Omdat er bij de effectenhypotheek sprake is van een portefeuille met zelf gekozen effecten is het risico van deze aflosvorm aanzienlijk. Er is immers geen sprake van een optimale spreiding zoals bij belegging in fondsen via een beleggingsrekening.

Is het voor u verstandig om te kiezen voor een effectenhypotheek? Dat is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bovendien zijn er veel aanbieders van effectenhypotheken in Nederland, allemaal met hun eigen voorwaarden. Wint u daarom altijd een deskundig hypotheek advies in alvorens hierover te beslissen.

Voor- en nadelen effectenhypotheek

Pluspunten
  • Zelf verantwoordelijk voor effectenkeuze.
  • Lage maandlast: alleen rente.
  • Maximale renteaftrek gedurende looptijd.
Minpunten
  • Extra risico bij het meefinancieren van het voor de aankoop van de effecten benodigde bedrag.
  • Beleggingsrisico: effecten kunnen in waarde stijgen, maar ook dalen.

Effectenhypotheek vergelijken

Vergelijk effectenhypotheek met