Hypotheek met korte rentevaste periode wint aan populariteit

Bij nieuw afgesloten hypotheken in augustus 2009 wint de korte rentevaste periode massaal aan populariteit. De forse daling van de korte hypotheekrente is hier waarschijnlijk de oorzaak van.

In vergelijking met een jaar eerder werden er tweemaal zoveel nieuwe hypotheken afgesloten met een korte rentevaste periode van maximaal één jaar. In augustus 2008 werd 14% van alle nieuwe hypotheken met deze korte rentevaste periode afgesloten, in augustus 2009 was dit ruim 27 procent. Een rentevaste periode van meer dan 5 jaar moest flink aan populareit afnemen, slechts 39 procent van de nieuwe hypotheken werd op deze manier afgesloten.

De gedaalde korte hypotheekrente is waarschijnlijk de oorzaak van deze verschuivingen, deze hypotheekrente is tussen oktober 2008 en april dit jaar gedaald van 6,0 procent naar 3,5 procent. Hypotheken waarbij de hypotheekrente voor langere tijd vast werden gezet kenden ook een lagere hypotheekrente, maar deze daalde niet zo sterk als de korte hypotheekrente.

Enkele jaren geleden was een zelfde soort beeld te zien, in 2004 en begin 2005 was de korte hypotheekrente ook veel lager dan de hypotheekrente bij langere rentevaste periodes. In deze periode was een soortgelijke verschuiving te zien in de hypotheekmarkt.

Gepubliceerd op 26 oktober 2009 om 10:37 uur door de redactie.

Reageren