Banken kunnen groot aantal hypotheekaanvragen niet aan

Banken ondervinden steeds vaker grote moeilijkheden bij het tijdig verstrekken van een hypotheek. In de praktijk zorgt dit er voor dat potentiële huizenkopers wekenlang in onzekerheid leven. Een groot personeelstekort zou aan de basis liggen van de vertraging.

Run op hypotheek voor 1 juli
Run op hypotheek voor 1 juli

Veel mensen die een woning wensen te kopen willen nog voor 1 juli een hypotheek afsluiten. Dan worden de leennormen namelijk aanzienlijk aangescherpt. Zowel starters als andere kopers zullen dan gemiddeld 5 procent minder geld kunnen lenen als vandaag de dag het geval is. Daarnaast daalt ook de grens van de Nationale Hypotheek Garantie. Vandaag de dag bedraagt deze nog 265.000 euro, maar vanaf 1 juli wordt dat bedrag met 20.000 euro verlaagd tot 245.000 euro.

Potentieel stijgende hypotheekrente
Toch is bovenstaande niet de enige reden waarom zoveel mensen net nu er voor kiezen om nog snel een hypotheek aan te vragen. Reeds enige tijd bestaat immers het vermoeden dat de hypotheekrente binnen afzienbare tijd zal gaan stijgen. Wie met andere woorden nog zo goedkoop mogelijk wenst te lenen voor zijn of haar woning doet er dan ook goed aan om vandaag nog in te tekenen.

Probleem vooral te wijten aan onderbezetting
"Twee jaar geleden, toen de economische crisis zowat haar hoogtepunt had bereikt konden veel banken niet anders dan er voor kiezen om veel van hun mensen weg te sturen. Vandaag de dag laat dit zich voelen. Ondanks het feit dat de run op hypotheken zelden zo groot was als vandaag zouden banken in principe over meer dan voldoende capaciteit moeten beschikken om ze af te handelen. Helaas moet worden vastgesteld dat, dat vandaag de dag schijnbaar niet het geval is", aldus de Rotterdamse makelaar Frits Markus.

Banken ontkennen achterstand
Dat er sprake is van een grote achterstand wordt door de banken structureel ontkend. Met name Jeroen van Maarschalkerweerd van de bank ABN AMRO stelt dat er geen probleem is. "We stellen alles in het werk om de aanvragen die zijn ingediend voor 22 juni tijdig te verwerken. Ook aanvragen die later zijn ingediend zullen mogelijks nog door de mazen van het net glippen, maar daar kunnen we geen garantie op geven. Het klopt verder wel dat we nieuw personeel nodig hebben, maar door onze medewerkers ook 's avonds door te laten werken hebben we er toch goede hoop op dat we alle hypotheekaanvragen gewoon zoals werd beloofd kunnen afhandelen.

Gepubliceerd op 30 juni 2015 om 13:24 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren