Krediethypotheek

Een krediethypotheek is eigenlijk een doorlopend krediet met een woning als onderpand. Er kan flexibel van opgenomen en weer op afgelost worden.

Bij de krediethypotheek krijgt u een limiet tot uw beschikking, net als bij een doorlopend krediet. Binnen deze limiet kunt u naar eigen wens bedragen opnemen en weer aflossen. Dat zorgt ervoor dat een krediethypotheek erg flexibel is. Opnieuw opnemen van afgeloste bedragen brengt geen kosten met zich mee.

Het grote verschil met een doorlopend krediet is het rentepercentage: dat ligt door de zekerheid van het onderpand veel lager. De rente op een krediethypotheek is variabel. Wie een grote bedragen leent in de vorm van een krediethypotheek loopt dan ook het risico op flinke lastenstijgingen wanneer de rente omhoog gaat.

De krediethypotheek wordt vaak als onderdeel van een hypotheekconstructie gebruikt, in combinatie met een andere hypotheekvorm. Bijvoorbeeld: naast een beleggingsverzekeringshypotheek wordt een krediethypotheek afgesloten voor financiële armslag. Het gaat daarbij meestal niet om hele grote bedragen.

Wanneer de krediethypotheek zo flexibel gebruikt wordt kan er een probleem ontstaan rondom de hypotheekrenteaftrek. Immers: de hypotheekrente is alleen fiscaal aftrekbaar wanneer het geleende bedrag gebruikt is voor de eigen woning. Van een krediethypotheek kan ook geld opgenomen worden voor allerlei andere doeleinden. Voor de fiscus is van belang dat u goed registreert welke bedragen waarvoor gebruikt zijn, en dat u alleen de hypotheekrente in aftrek brengt over de bedragen die besteed zijn aan de aankoop, het onderhoud of de verbetering van de eigen woning.

Overigens bieden lang niet alle hypotheekverstrekkers in Nederland een krediethypotheek aan. Gezien de flexibiliteit in opnemen en aflossen is er een bancair administratiesysteem voor nodig, waar niet alle hypotheekverstrekkers over beschikken.

Is het verstandig om een krediethypotheek af te sluiten? Dat is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bovendien wordt de krediethypotheek niet door alle hypotheekverstrekkers aangeboden, wat uw keuzeruimte beperkt. Wint u daarom altijd een deskundig hypotheek advies
in alvorens hierover te beslissen.

Voor- en nadelen krediethypotheek

Pluspunten
  • Geen kosten bij opnieuw opnemen van afgeloste bedragen.
  • Flexibel opnemen en aflossen van gelden.
Minpunten
  • Scherpe administratie noodzakelijk voor fiscus.
  • Lang niet bij alle hypotheekverstrekkers verkrijgbaar.
  • Risico op lastenstijging door variabele hypotheekrente.

Krediethypotheek vergelijken

Vergelijk krediethypotheek met