DSB Bank

De DSB bank is in 1975 door Dirk Scheringa en zijn vrouw opgericht nadat Scheringa was gestopt in zijn functie als politieagent. Scheringa startte onder de naam Buro Frisia welke op 28 december 1998 is opgegaan in de DSB Groep.

DSB kantoor met het logo; DSB Bank en de schaatser
DSB kantoor met het logo; DSB Bank en de schaatser

Vanaf 2006 tot aan het faillissement in 2009 werd de DSB Bank (waar DSB staat voor Dirk Scheringa Beheer) als naam gevoerd voor alle activiteiten binnen Nederland. Onder de DSB Groep vielen ook DSB Direct, dat ondermeer de volgende bedrijfsnamen hanteerde: Postkrediet, Lenen.nl, Frisia Financieringen en Becam.

In 2009 kwam de DSB Bank verscheidene keren in opspraak en werd de bank beschuldigd van financiële wanpraktijken. De bank kreeg een aantal boetes opgelegd door Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar aanleiding van te dure hypotheken en koopsompolissen.

In dit zelfde jaar heeft de rechtbank op verzoek van de bewindvoerders de DSB Bank failliet verklaard. De rechtbank had DSB Bank tweemaal uitstel verleend om een gegadigde te vinden die de bank in z'n geheel zou willen overnemen. Deze kwamen er echter niet waardoor in totaal bijna 400.000 klanten zijn gedupeerd.

Het bedrijf had ongeveer 2000 mensen in dienst, Chief Economist van de DSB was Gerrit Zalm, oud minister van Financiën. Daarnaast hadden ze met Klaas Wilting een bekend woordvoerder.

De DSB bank was in het verleden subsponsor van voetbalclub AZ, waar Dirk Scheringa ook voorzitter van was. Daarnaast sponsorde de DSB bank enige tijd de Nederlandse schaatsploeg en een wielerploeg in het damespeloton. Eerder deed Scheringa nog een poging om onderzoek te laten uitvoeren naar de ondergang, maar in oktober 2010 werd bekendgemaakt dat er geen parlementaire enquête naar de ondergang van de bank komt.

Wist u dat...

  • Door het faillissement van de DSB Bank het depositogarantiestelsel is geactiveerd?
  • De afwikkeling van het faillissement circa 5 tot 10 jaar kan duren?
  • Frits Bom als "leenman" in de TV reclames van de DSB Bank optrad?
  • Klaas Wilting de woordvoerder was van de DSB Bank?