Postbank zat vaker fout met hypotheken dan DSB Bank

Uit onderzoek in 2007 door de AFM (Autoriteit Financiele Markten) blijkt dat de Postbank in meer gevallen te hoge hypotheken heeft verstrekt dan de DSB Bank. Er is beboet voor het verstrekken van een te hoge hypotheek op basis van diverse dossiers.

Postbank in de fout bij verstrekking hypotheken.
Postbank in de fout bij verstrekking hypotheken.

De AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft in 2007 een uitvoerig onderzoek uitgevoerd met betrekking tot de verstrekking en advisering rondom hypotheken. Toen de balans van het onderzoek was opgemaakt bleek dat de Postbank in 21% van de onderzochte gevallen over de schreef ging terwijl de DSB Bank, in 2008, slechts in 15% van de gevallen onjuist heeft gehandeld.

De Gedragscode Hypothecaire Financiering (GHF) blijkt door de Postbank niet goed te zijn toegepast in 21% van de onderzochte dossiers. Deze gedragscode is opgesteld om consumenten te behoeden voor een te hoge hypotheek welke wellicht in de toekomst niet meer terug betaald kan worden. Zo werd er een hypotheek verstrekt van bijna 6 maal het jaarinkome terwijl maximaal 4,8 was toegestaan op basis van toetsing.

De informatie van het onderzoek komt nu pas in de media doordat de ING Bank, waar Postbank nu onderdeel van is, een beroepszaak had aangespannen. Tijdens deze beroepszaak kwamen deze en andere feiten boven water. De ING Bank ging voor de Postbank in beroep tegen twee boetes a 5000 euro.

Bij de Postbank werden voor dit onderzoek 47 dossiers doorgenomen en bij de DBS Bank, een jaar later, 34 dossiers.

Gepubliceerd op 13 april 2010 om 9:10 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren