Meer extra aflossingen hypotheken

Het afgelopen jaar is er meer extra geld afgelost op de hypotheekschulden. Volgens de ING Bank komt dit vooral door de aantrekkelijke schenkingsvrijstelling. In vergelijking met vorig jaar is er tot november 28 procent meer afgelost. In november was dit zelfs 40 procent meer.

Meer extra aflossingen hypotheken
Meer extra aflossingen hypotheken

Schenkingsvrijstelling
Dankzij de invoering van de schenkingsvrijstelling mogen ouders hun kinderen tot €100.000 belastingvrij schenken als kinderen dat geld gebruiken voor de aankoop van een eigen woning of de aflossing van een hypotheek. Deze regeling vervalt op 1 januari van het nieuwe jaar. Sinds vorig jaar is er veel gebruikgemaakt van de schenkingsvrijstelling. Deze regeling werd ruim een jaar geleden door het kabinet ingevoerd om de consumptie aan te trekken en de woningmarkt aan te zwengelen. Het kabinet wil de regeling niet verlengen.

Huizenmarkt trekt aan
De huizenmarkt is dit jaar weer aangetrokken. Er zijn meer huizen verkocht en de huizenprijzen zijn wat gestegen. De ING Bank meldt dat er vorig jaar voor 37 miljard euro aan hypotheken is afgesloten. Er wordt geschat dat het dit jaar €46 miljard is. Gezamenlijk hebben de Nederlandse huishoudens een hypotheekschuld rond de €625 miljard euro.

Gepubliceerd op 17 december 2014 om 11:56 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren