Postbank

De Postbank was met 7,5 miljoen rekeninghouders de grootste bank van Nederland en zeer actief en bekend met spaarproducten en hypotheken.

De bekende blauwe leeuw van de Postbank achter de draaitafels
De bekende blauwe leeuw van de Postbank achter de draaitafels

Oorspronkelijk was de Postbank een staatsbedrijf en werd in 1881 als spaarbedrijf opgericht onder de naam Rijkspostspaarbank. Sinds 2009 is de naam 'Postbank' volledig uit het straatbeeld verdwenen en zijn de rekeningafschriften en betaalpassen niet langer 'giroblauw', maar ING-oranje. De Postbank houdt vervolgens op met bestaan en gaat samen met de ING Bank verder als ING. De samenvoeging vindt uiteindelijk plaats na een aantal zogenaamde waves, de waves moesten zorgen voor een geleidelijke overgang voor klanten en medewerkers.

De internetsite van de Postbank in Nederland was de meest bezochte site van Nederland. Via MijnPostbank.nl konden klanten allerlei bankzaken kosteloos zelf regelen, opvallend daarbij was dat de Postbank niet werkte met een paslezer maar met een lijst van codes om in te loggen op de site.

Postbank hypotheken zijn voornamelijk bekend geworden in Nederland door de reclamespotjes op TV. Bekende Nederlanders zoals Wouke van Scherrenburg en Jan Mulder waren daarin de hoofdrolspelers om de hypotheken van de Postbank te promoten. Daarnaast was de Postbank bij het grote publiek in Nederland ook bekend door de grote Blauwe Leeuw die in reclame-uitingen van het bedrijf naar voren kwam.

Wist u dat...

  • In 1995 wegens gebrek aan personeel bij de giro een rekeningenstop voor particulieren werd ingesteld?
  • Van Kooten en De Bie in het verleden optraden in reclamespotjes van de Postbank?
  • De Postbank gemiddeld per dag 5 miljoen transacties verwerkte?
  • De Postbank meer dan 50% van alle betalingen in Nederland verzorgde?
  • Op een drukke dag meer dan 1,1 miljoen bezoekers per uur op de site van de Postbank zaten?