BKR hypotheek

Een BKR hypotheek is een hypotheek voor mensen die een problematische BKR-registratie hebben opgelopen.

Een BKR hypotheek is geen hypotheekvorm: het zegt niets over de wijze waarop de hypotheek afgelost zal worden. Het zegt wel iets over de doelgroep, de mensen voor wie deze BKR hypotheek interessant is.

In Nederland worden alle afgesloten kredieten, en dus ook hypotheken, geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR. Wanneer er problemen ontstaan bij het terugbetalen van het geleende bedrag wordt er een codering in de registratie aangebracht, de zogenaamde BKR-codering. Er zijn verschillende BKR-coderingen, variërend in ernst.

Mensen met een BKR-codering hebben moeite met het krijgen van een (nieuwe) lening. Ook het afsluiten van een hypotheek levert daardoor problemen op. Bij het BKR staat immers geregistreerd dat er betalingsproblemen zijn (geweest). Banken willen hun uitgeleende gelden graag terugkrijgen en nemen daarom liever geen risico. Een klant met een BKR-codering wordt als een risico gezien.

In het verleden waren er verschillende banken die speciale mogelijkheden boden voor mensen met een negatieve BKR registratie. Bij deze banken kon men dan toch een hypotheek krijgen. Daarvoor moest wel betaald worden: de rente op BKR-hypotheken was ruim hoger dan op reguliere hypotheken.

De betreffende banken hebben zich sinds het begin van de kredietcrisis teruggetrokken uit de hypotheekmarkt. Er zijn dan ook geen specifieke BKR-hypotheken meer te krijgen. Wie zijn BKR-codering(en) kan verklaren met een eerlijk en kloppend verhaal kan proberen dit voor te leggen aan een onafhankelijk hypotheekadviseur. Wellicht kan deze een bank overtuigen van de betrouwbaarheid van de aanvrager en daarmee alsnog een hypotheek voor u verzorgen.

Voor- en nadelen BKR hypotheek

Pluspunten
  • Kans voor mensen met een negatieve BKR-registratie om toch een huis te financieren.
Minpunten
  • Er zijn in Nederland geen banken meer die een speciale BKR-hypotheek verstrekken.
  • Hogere hypotheekrente dan op reguliere hypotheken.

BKR hypotheek vergelijken

Vergelijk BKR hypotheek met