Hypotheek met BKR registratie

Een hypotheek met BKR registratie is meestal mogelijk met een gewone hypotheek of de speciale BKR hypotheek.

U bent heeft een BKR registratie bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) in Tiel en wilt toch een hypotheek. Het is mogelijk maar geheel afhankelijk van hoe u bekend staat bij het BKR in Tiel.

Bij hypotheekofferte aanvraag, altijd BKR toetsing
Iedere hypotheekverstrekker zal bij uw offerte aanvraag een toetsing doen bij het BKR in Tiel of u schulden heeft. Bij het BKR zijn al uw schulden bekend, van mobiel abonnement tot de LCD-televisie die op afbetaling is gekocht bij het postorderbedrijf. Aan de hand van de hoogte van uw schulden en hoe netjes u de schulden afbetaald krijgt u een BKR-codering.

Hoe groter het risico is voor de hypotheekverstrekker, des te meer zult u moeten betalen. De BKR-registratie reflecteert dus in de hypotheekrente.

Introductie van de BKR hypotheek
Mocht u bij het BKR een zodanig zware codering hebben, dan zullen veel hypotheekverstrekkers u weigeren. In het verleden waren er nog een flink aantal hypotheekverstrekkers die gemakkelijker een hypotheek wilden verstrekken.

Tegenwoordig is deze zogenaamde "BKR hypotheek" erg lastig of helemaal niet te verkrijgen. Hypotheekverstrekkers kijken weer meer naar de risico's. Een consument met diverse codering bij het BKR is een groter risico.

Met een A-codering toch een hypotheek afsluiten
Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat uw codering bij het BKR door onverwachte omstandigheden heeft plaatsgevonden. Wellicht heeft u nu, tezamen met uw partner, een voldoende en vooral stabiele stroom van inkomsten.

In dit geval is het aan u om dit verhaal kenbaar te maken aan de hypotheekverstrekker. Maak duidelijk in een gesprek wat er is gepasseerd en hoe u er nu voorstaat. Een hypotheek adviseur kunt u hier ook in begeleiden. Hou er wel rekening mee dat de hypotheekverstrekker elk risico wat hij ziet vertaald in een hogere hypotheekrente.

In het verleden werden de BKR hypotheken nog gefinancierd door:

  • GMAC (General Motors)
  • Hypotrust (Lehman Brothers, Bank of Scotland)
  • Sparck (Citigroup)
  • ELQ (Lehman Brothers)


De BKR codes en uw hypotheek
Het BKR verstrekt de informatie aan de bank zodat zij een overweging kunnen maken. Voor het overgrote deel van de Nederlanders is er niets aan de hand, van alle bekende BKR registraties is slechts 6% een probleemgeval; de consument heeft of had dan betalingsproblemen. De volgende BKR coderingen worden bekeken en indien aanwezig gecommuniceerd aan de bank:

Bijzonderheidscodes:

  • BKR code 1: De consument had een achterstand op het inlossen van een schuld maar er is een aflossingsregeling of schuldregeling getroffen.
  • BKR code 2: Van een openstaande schuld is het geheel of een gedeelte opeisbaar geworden.
  • BKR code 3: Op een openstaande schuld is minimaal 250 euro afgelost. Als met deze aflossing de gehele schuld is verdwenen zal er ook een einddatum worden vermeld.
  • BKR code 4: Er is een schuld maar de consument blijkt nu of in het verleden geheel onbereikbaar.

Achterstandscodering en de Herstelcodering:

  • A codering: De A staat voor achterstand. Er is een achterstand opgelopen bij een lening of andere vorm van krediet (koop op afbetaling, gsm abonnement, creditcard etc.)
  • H codering: De H staat voor herstel. Na de A-codering is de achterstand in het terugbetalen ingelopen, uw BKR registratie is dus gewijzigd naar de H-codering.

U kunt zich voorstellen dat het afsluiten van een hypotheek met een BKR codering niet gemakkelijk zal zijn. De bank zal u een flink hogere hypotheekrente voorschotelen dan de gemiddelde consument. Slechts enkele banken bieden een zogenaamde "BKR hypotheek" aan, u leest er meer over in onze rubriek over hypotheekvormen.

Opgepast voor malafide hypotheekverstrekkers
Blijf altijd op uw hoede en zoals wij in eerder verschenen dossiers adviseren: controleer de vergunningen van de hypotheekverstrekker bij de daarvoor in het leven geroepen organisaties als de AFM. Dit kan vaak on-line en is geheel kosteloos.