Tweede hypotheek

Een tweede hypotheek is een hypotheek die u naast uw bestaande hypotheek afsluit. Het is een extra hypothecaire lening op hetzelfde onderpand en kan worden afgesloten voor bijvoorbeeld een verbouwing.

De tweede hypotheek wordt ook wel krediethypotheek genoemd omdat u deze afsluit op uw bestaande woning voor meer kredietruimte. Bij een tweede hypotheek benut u de overwaarde van uw huis, hierdoor kunt u geld bijlenen om dit vervolgens te gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing of andere specifieke doeleinden. Daarnaast is het mogelijk een tweede hypotheek af te sluiten, wanneer u een nieuw huis koopt terwijl het oude huis nog te koop staat.

In bepaalde gevallen is het bij een tweede hypotheek mogelijk de hypotheekrente af te trekken.  Dat geldt alleen als u de hypotheek afsluit om uw bestaande huis te verbouwen. Ook kunt u alleen in aanmerking komen voor aftrek van de hypotheekrente  als u overwaarde op uw woning heeft. Bij een tweede hypotheek op een nieuwe woning heeft u voor de periode van twee jaar recht op hypotheekrente aftrek op beide hypotheken, zolang het oude huis nog niet is verkocht.

Het is relatief voordeliger om uw bestaande hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten dan te kiezen voor een persoonlijke lening of flexibel krediet. De hypotheekrente is namelijk veel gunstiger dan bij een lening.

Realiseert u zich wel dat het niet zomaar mogelijk is een tweede hypotheek af te sluiten op uw bestaande woning. Allereerst zult u langs de notaris moeten om de overwaarde op de huidige koopwoning te mogen benutten. Hier zijn verschillende kosten aan verbonden zoals, de notariskosten en afsluitkosten van de nieuwe hypotheek. Ook is het soms mogelijk dat u een taxatierapport op moet laten stellen, zodat u kunt bewijzen dat uw huis meer waard is dan wanneer u het destijds kocht.

In theorie hoeft een tweede hypotheek niet bij dezelfde hypotheekverstrekker worden afgesloten als waar de eerste hypotheek loopt. Echter komt dit in de praktijk vaak voor, dit heeft te maken met de voorrangspositie. De hypotheek die als eerste wordt afgesloten bij het Kadaster heeft bij gedwongen verkoop het eerste recht op terugbetaling. Vervolgens kan de tweede hypotheekverstrekker aanspraak maken om de kosten terug te vorderen. Hierdoor zijn banken soms niet snel geneigd een tweede hypotheek te verstrekken.

Voor- en nadelen tweede hypotheek

Pluspunten
  • De afgeloste bedragen zijn weer opneembaar binnen een vooraf afgesproken kredietlimiet.
  • Relatief voordeliger dan een persoonlijke lening of flexibel krediet.
  • Wanneer u de tweede hypotheek afsluit met als doel de waarde van uw bestaande huis te verhogen door bijvoorbeeld te verbouwen, dan is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar.
Minpunten
  • U betaald bijna altijd een hoger rentepercentage dan bij uw eerste hypotheek.
  • Door alle bijkomende kosten is een tweede hypotheek of krediethypotheek niet voordelig wanneer u een klein bedrag wilt lenen.
  • In bepaalde gevallen zal u ook de kosten moeten betalen voor een taxatierapport, dit om de overwaarde van uw huis aan te tonen.
  • Vaak nog veel kosten aan verbonden zoals notariskosten en afsluitkosten.

Tweede hypotheek vergelijken

Vergelijk tweede hypotheek met