Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is een hypotheek welke (deels) bestaat uit beleggingen.

Tijdens de looptijd van de beleggingsrekeninghypotheek wordt op de hypotheek niet afgelost. Daardoor betaalt men gedurende de gehele looptijd hypotheekrente over het volledige hypotheekbedrag. Hiermee wordt optimaal geprofiteerd van de fiscale hypotheekrenteaftrek.

Om de beleggingsrekeninghypotheek aan het eind van de looptijd te kunnen aflossen bouwt men kapitaal op door middel van een beleggingsrekening. Op een beleggingsrekening wordt meestal maandelijks geld gestort. Van deze inleg worden steeds beleggingsfondsen aangekocht. De bedoeling is dat deze fondsen zodanig in waarde stijgen dat het hypotheekbedrag bereikt of zelfs overtroffen wordt.

Men kan ook een bestaande beleggingsrekening inbrengen als startkapitaal om mee verder te bouwen. Desgewenst kan er ook voor gekozen worden bij de start een groot bedrag in één keer te storten op de beleggingsrekening, waardoor er daarna een lagere of zelfs geen maandelijkse inleg nodig is.

De beleggingsrekeninghypotheek kan fiscaal op twee manieren ingedeeld worden. Plaatsing in box 1 betekent dat er gebruik gemaakt wordt van de fiscale vrijstelling van banksparen (Beleggingsrecht Eigen Woning - BEW), maar dat ook voldaan moet worden aan de eisen die daarbij horen. Plaatsing in box 3 houdt in dat de waarde meegenomen wordt bij het berekenen van de verschuldigde vermogensrendementsheffing.

Het risico van deze hypotheekvorm hangt af van de gekozen beleggingsfondsen. Het is belangrijk om goed doordrongen te zijn van de keuzes die hier gemaakt worden en het beleid van de betreffende fondsen. Bij maandelijkse inleg is het risico kleiner dan bij een grote storting ineens. Wilt u tijdens de looptijd de beleggingskeuzes wijzigen, dan is dat prima mogelijk – het brengt alleen wel kosten met zich mee (verkoop en aankoop van fondsen).

Is het voor u verstandig om te kiezen voor een beleggingsrekeninghypotheek? En kan dat dan beter in box 1 of in box 3? Dat is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bovendien zijn er veel aanbieders van beleggingsrekeninghypotheken in Nederland, allemaal met hun eigen voorwaarden. Wint u daarom altijd een deskundig hypotheek advies in alvorens hierover te beslissen.

Voor- en nadelen beleggingshypotheek

Pluspunten
  • Inspraak op belegging van gedane premie stortingen.
  • Gebruik van fiscale vrijstelling banksparen mogelijk.
  • Geen verplichte aflossingen gedurende looptijd.
  • Maximale renteaftrek gedurende looptijd.
Minpunten
  • Bij tegenvallende beleggingsresultaten risico op restschuld aan het eind van de looptijd.
  • Wijzigen van beleggingsbeleid brengt vaak extra kosten met zich mee.
  • Beleggingsrisico: beleggingen kunnen in waarde stijgen, maar ook dalen.

Beleggingshypotheek vergelijken

Vergelijk beleggingshypotheek met