Opleving huizenmarkt voor einde jaar

Makelaars en hypotheekverstrekkers zien een opleving van de huizenmarkt voor het einde van het jaar. De verwachte stijging is de oorzaak van het feit dat kopers nog dit jaar willen toeslaan voordat de hypotheekregels veranderen.

Banken en makelaars zien verwachtingen huizenmarkt uitkomen
Banken en makelaars zien verwachtingen huizenmarkt uitkomen

Het aantal huizenverkopen in het vierde kwartaal kent een tijdelijke opleving. Deze stijging ligt in de lijn der verwachting van makelaars en hypotheekverstrekkers. Veel kopers willen namelijk dit jaar nog profiteren voordat de hypotheekregels veranderen. Een woordvoerder van De Hypotheker zegt in de Volkskrant dat er 80 tot 100% meer hypotheekoffertes worden verstrekt dan normaal. Het gaat hierbij om mensen die huis willen kopen en om huizenbezitters die hun hypotheek voor het einde van het jaar willen oversluiten.

Vanaf 1 januari kunnen huizenkopers en oversluiters namelijk alleen nog annuïtaire en lineaire hypotheken afsluiten. Dat is ook de reden waarom veel huizenkopers dit nog voor het eind van het jaar willen doen omdat de maandlasten veel hoger zijn dan bij een bankspaarhypotheek , beleggingshypotheek en aflossingsvrije hypotheek.  Eerder voorspelden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de banken al dat de huizenmarkt in het vierde kwartaal een tijdelijke opleving zou laten zien. Woordvoerder  van NVM, Roeland Kimman, ziet dit bevestigd: “We zien de laatste paar weken een toename in het aantal bezichtigingen en transacties en verwachten dat dit in december zal doorgaan.”

Kopers willen graag nog tot en met 31 december profiteren van de oude hypotheekregels, zij moeten er echter wel voor zorgen dat uiterlijk op die datum het voorlopig koopcontract is ondertekend. De hypotheek kan dan ook nog in het nieuwe jaar worden geregeld. Bij het oversluiten van de hypotheek is de deadline harder. Banken moeten namelijk de wijziging voor 1 januari hebben goedgekeurd.  Bij ABN AMRO, ING Bank en een aantal kantoren van de Rabobank is dat al niet meer mogelijk. Aanvragen voor het oversluiten van de hypotheek worden hier niet meer in behandeling genomen.

De Rabobank en ABN AMRO hebben het de laatste weken drukker met hypotheekaanvragen. Een woordvoerder van de Rabobank merkt op dat veel huizenbezitters er pas op het laatste moment achterkomen dat nieuwe hypotheekregels ook voor oversluiters gaan gelden. “Ze hoorden dat bestaande gevallen zouden worden ontzien, maar hebben niet begrepen dat oversluiten telt als een nieuwe hypotheek.”

Volgens de NVM is echter een nuancering wel op zijn plaats. Kimman: “Vóór de crisis verkochten we 2.500 woningen per week. Deze zomer was dat ongeveer 1.500 en de laatste twee, drie weken is het 1.900. Dus we hebben het over slechts een paar weken van hogere verkopen en op een niveau dat nog steeds ver onder dat van 2007 ligt. Om van 'een run op huizen' te spreken vind ik dus nogal overdreven. Bovendien zijn die extra transacties vooral te danken aan mensen die sowieso al van plan waren te kopen, maar hun aankoop nu iets naar voren halen. Na de jaarwisseling zal het waarschijnlijk erg stil worden op de woningmarkt.”

Gepubliceerd op 3 december 2012 om 14:02 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren