Ruim 32 procent Rabobank hypotheken staat onder water

Ruim 32 procent van de hypotheken van de Rabobank staat onder water. Dit komt, door de dalende huizenprijzen. Deze gaan steeds meer hun tol eisen.

Een derde van de hypotheken bij Rabobank staat onder water
Een derde van de hypotheken bij Rabobank staat onder water

Onlangs heeft de Rabobank zijn jaarcijfers gepubliceerd. Hieruit is gebleken dat 32 procent van de uitgegeven hypotheken onder water staat. Dit houdt in dat de waarde van het huis een stuk lager is dan het hypotheekbedrag. Zolang de huizenprijzen niet gaan stijgen, is dit een probleem. Het is dus duidelijk dat de dalende huizenprijzen hun tol gaan eisen. Uit een presentatie van de jaarcijfers van de Rabobank kwam naar voren dat de hypotheeksom op 31 december 2012 gemiddeld 81 procent van de woningwaarde bedroeg.

Je huis ‘onder water’? 
Je huis staat ‘onder water’ als de hypotheek hoger is dan de waarde van je huis. Het kan dan lastig zijn om een nieuwe woning te kopen, omdat je dan een restschuld overhoudt. Het gros van de hypotheekverstrekkers willen een restschuld op een oude woning niet mee financieren als je een nieuwe hypotheek afsluit. Vanwege de crisis is de huidige woningmarkt niet stabiel. Vanaf 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen gezakt met 15 tot procent. Door deze prijzendaling kwamen steeds meer huizen onder water te staan.

Restschuld
Als huiseigenaren hun huis verkopen tegen een lagere prijs dan hun hypotheek, dan blijven ze dus achter met een restschuld. Dit is niet alleen riskant voor de voormalige huiseigenaren, maar ook voor de bank. Het onderpand is dan immers minder waard dan de lening. De afgelopen jaren was dit voor steeds meer hypotheken het geval, omdat de huizenprijzen flink zijn gedaald vanwege de crisis. De laatste tijd worden huizenbezitters door de banken aangemoedigd om hun hypotheek, die onder water staat, af te lossen.

De hoge hypotheken werden vooral in het verleden afgesloten toen huiseigenaren gemakkelijker hogere hypotheken  konden afsluiten die ze niet af hoefden te lossen. Na 2007 daalden de huizenprijzen en kwamen de hypotheken flink onder water te staan.

Sinds dit jaar is het wettelijk bepaald dat banken maximaal een hypotheek mogen verstrekken van 104 procent Tot 2018 zal dit percentage steeds langzaam gaan zakken. Vanaf dat jaar mogen toekomstig huiseigenaren slechts een hypotheek afsluiten die maximaal de waarde van het koophuis bedraagt. Ook mogen huiseigenaren dan enkel gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek als zij hun hypotheek volledig en annuïteir hebben afgelost.

Gepubliceerd op 2 maart 2014 om 15:45 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren