Startershypotheek

Een startershypotheek is een hypotheek voor mensen die starten op de woningmarkt: hun eerste woning kopen met een hypotheek.

Een startershypotheek is geen hypotheekvorm: het zegt niets over de wijze waarop de hypotheek afgelost zal worden. Het zegt wel iets over de doelgroep, de mensen voor wie deze hypotheek interessant is.

Met de startershypotheek richten banken zich specifiek op de groep mensen die voor het eerst een woning aankoopt: de starters op de woningmarkt. Vaak gaat het hierbij om jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan. Ze hebben nu nog niet zo’n hoog salaris, waardoor de maximale hypotheek op basis van de standaard normen niet erg hoog is. Het is niet mogelijk om met deze maximale hypotheek een woning aan te kopen.

Sommige starters zijn desondanks erg interessant voor banken. Vooral de hogeropgeleiden met een HBO- of universitaire opleiding. Aan het begin van hun carrière is het salaris nog relatief laag, echter met een vooruitzicht op een snelle stijging. Wanneer de bank inschat dat de jongere binnen een aantal jaren aanzienlijk meer zal verdienen komt de startershypotheek in beeld. Dan kan er een bedrag geleend worden dat ten opzichte van het huidige salaris te hoog ligt, waardoor toch nu alvast een leuk huis gekocht kan worden. Vaak vraagt de bank hierbij wel om een handtekening van de ouders, die dan als medeschuldenaar optreden.

Veel banken bieden een dergelijke constructie voor starters aan. Dat is echter maatwerk: het wordt niet standaard aan iedereen aangeboden. Wie in aanmerking wil komen voor een startershypotheek doet er dan ook verstandig aan een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen om de mogelijkheden te onderzoeken en uit te werken in een hypotheek advies.

Voor- en nadelen startershypotheek

Pluspunten
  • Kans voor jonge mensen met een startersinkomen om toch een huis te financieren.
Minpunten
  • Wanneer inkomensgroei uitblijft kunnen er op termijn betalingsproblemen ontstaan.
  • De lasten zijn ten opzichte van het inkomen in eerste instantie te zwaar.
  • Vaak is ondersteuning van de ouders noodzakelijk.

Startershypotheek vergelijken

Vergelijk startershypotheek met