Levensverzekering en uw hypotheek

Levensverzekering en uw hypotheek, een fijne gedachten bij overlijden en een eigen huis met hypotheek.

Het afsluiten van een hypotheek is een stap die de rest van je leven zal beïnvloeden, helemaal als uw partner komt te overlijden. Bij velen zal het wegvallen van de partner betekenen dat er minder inkomsten zijn in het gezin, hierdoor ontstaat de mogelijkheid dat de hypotheek niet meer afbetaald kan worden. Om dit risico af te dekken kan er een levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten.

Levensverzekeringen en hypotheken zijn geen standaard combinatie, vaak worden levensverzekeringen voor andere doeleinden afgesloten.

  • Ondernemers
    Een ondernemer kan een levensverzekering afsluiten om nabestaanden van een inkomen te voorzien. Ook kan de levensverzekering de continuïteit van het bedrijf garanderen of kunnen de nabestaanden bijvoorbeeld met het vrijgekomen geld de andere aandeelhouders uitkopen.
  • Particulieren
    Particulieren kunnen de levensverzekering laten uitkering aan nabestaanden zonder direct doel. Voor zowel particulieren als ondernemers kan de uitkering periodiek zijn of een eenmalig bedrag.

De levensverzekering bij een hypotheek is vaak een eenmalig bedrag wat voldoende zou moeten zijn om de hypotheek te (blijven) voldoen. Op deze manier kunnen nabestaanden toch in het huis blijven wonen, terwijl ze er door het wegvallen van de overledene wellicht geen voldoende inkomsten meer voor zouden hebben.

Er zijn ook levensverzekeringen of overlijdensrisicoverzekeringen waarbij de premie iedere maand daalt, hiermee houdt deze verzekering dus rekening met het feit dat er al maandelijks of in ieder geval periodiek op de hypotheek wordt afbetaald.

De levensverzekering is niet verplicht bij het aangaan van een hypotheek maar kan in verschillende situaties een veilig idee zijn. In een goed hypotheek advies zal ook dit belicht worden. De ANW (Algemene Nabestaanden Wet) zorgt ook voor nabestaanden (partner en kinderen), maar wel met diverse voorwaarden en beperkingen die per situatie verschillen.