Hypotheek en echtscheiding

Een echtscheiding zorgt voor grote veranderingen niet alleen binnen uw privé leven, maar ook ten aan zien van uw hypotheek. Hoe gaat het verder met de hypotheek en waar moet ik rekening mee houden?

Allereerst is het belangrijk de huidige situatie te inventariseren, eventueel met een behulp van een hypotheekadviseur en de notaris. Het is namelijk van belang te weten hoe de situatie nu geregeld is.

Waardebepaling woning
Indien u in gemeenschap van goederen getrouwd bent, bent u verplicht de waarde van het huis te verdelen. De waarde van het huis kan een overwaarde of een onderwaarde bevatten. In dit geval heeft elke partner dus recht op 50% van de waarde van de woning of zullen beiden de helft van de onderwaarde dienen te betalen. Bij een onderwaarde is de schuld hoger dan de waarde van de woning.

Om de waarde van de woning te bepalen, zal er een taxatie moeten plaatsvinden. Voor een onafhankelijke taxatie is het mogelijk dat beide partners een taxateur inschakelen. Daarna wordt in een akte van scheiding en deling vastgelegd hoe alle bezittingen verdeeld worden, ook wel echtscheidingsconvenant genoemd.

Afgezien van de woning die voor 50% eigendom is van elke partner, hebben beide partners vaak een gelijk deel aan hypotheekschuld. De hypotheekschuld kan worden gedeeld of verrekend worden met andere schulden en/of bezittingen.

Verzekeringen
De hypotheek is meestal gekoppeld aan een kapitaalverzekering of beleggingsrekening waarmee vermogen is opgebouwd. Dit vermogen is ontstaan door de premies die u heeft betaald gedurende de looptijd van de hypotheek. Daarnaast is het mogelijk dat de lijfrenteverzekeringen en levensverzekering verdeeld dienen te worden. Ook dit behoort tot het gezamenlijke vermogen en moeten worden verdeeld, of verrekend met de overwaarde. Deze waarde kan worden opgevraagd bij de betreffende maatschappij waar de rekening loopt.

Woonsituatie
Wanneer u besluit in de woning te blijven wonen zal de bijbehorende hypotheek op uw naam gezet moeten worden. In dit geval zult u een afspraak moeten maken met de notaris zodat de eigendomsakte kan worden aangepast en de huidige hypotheek kan worden beëindigd. Daarna kan een nieuwe hypotheek worden afgesloten waarbij alle zaken opnieuw worden beoordeeld, zoals het inkomen en de waarde van de woning. Zodoende wordt ook bepaald of u wel in aanmerking kan komen voor een dergelijke hypotheek of dat de woning alsnog verkocht moet worden.

De woning zal verkocht worden als beide partners vertrekken. In de echtscheidingsconvenant staat wat er met de verkoopopbrengst van de woning en de hypotheek moet gebeuren. In veel gevallen is het in deze situatie van belang dat u contact opneemt met uw hypotheekverstrekker.

Ook wanneer u samen met uw gehuwde partner in een huurhuis woont, brengt een echtscheiding grote veranderingen met zich mee. Overleg met uw partner wie er na de scheiding in de woning mag blijven. Op het moment dat de scheiding officieel is, is het aan te raden de tenaamstelling op het huurcontract onmiddellijk aan te laten passen.

Een echtscheiding is een ingewikkeld onderwerp als het gaat om de financiële gevolgen. Bovenstaande is daarom ook maar een indicatie van waar u rekening mee dient te houden. Het beste kunt u een afspraak maken met uw hypotheekadviseur en notaris om een heldere situatie te schetsen. Het is daarnaast van belang dat u goed uitlegt hoe de zaken in elkaar steken en duidelijk afspraken maakt met uw partner.