Goedkope hypotheek afsluiten

Een goedkope hypotheek afsluiten? De laagste hypotheekrente is niet gelijk de goedkoopste hypotheek.

Uiteraard wilt u een goedkope hypotheek afsluiten. Maar wat is de definitie van een goedkope hypotheek? Voor veel consumenten blijkt toch nog vaak de hypotheekrente doorslaggevend. Dit dossier geeft u alle informatie over hypotheken en de tips voor een echt goedkope hypotheek.

Het is lastig om over een goedkope of voordelige hypotheek te spreken. Aangezien de hypotheekverstrekker ook winst wilt maken bent u pas echt voordelig uit zonder hypotheek. Helaas is dit voor weinig weggelegd maar brengt ons wel gelijk bij onze eerste tip:

Gebruik uw overwaarde of spaargeld
Stelt u zich voor, uw droomhuis kost 300.000 euro en u kunt zelf 100.000 euro spaargeld of overwaarde van uw huidige huis gebruiken. Effectief heeft u dan slechts nog een hypotheek nodig van 200.000 euro. Wellicht biedt uw hypotheekverstrekker u de mogelijkheid om een hypotheek aan te gaan van 250.000 euro zodat u 50.000 euro kunt besteden aan een nieuwe keuken of bijvoorbeeld badkamer.

Uw voordeel: een lagere hypotheeksom = lagere maandlasten.

Gebruik de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft de NHG in het leven geroepen. Dit waarborgfonds staat garant voor de hypotheek die u aangaat. Uiteraard zijn er diverse voorwaarden rond de NHG. De hypotheekverstrekker heeft door de NHG zijn hypotheek veiliggesteld en kan een rentekorting geven die oploopt tot meer dan 0,5%. De kosten die u maakt voor deze NHG zijn ook nog eens fiscaal aftrekbar.

Uw voordeel: een lagere hypotheekrente = lagere maandlasten.

Gebruik de hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrente welke betaald moet worden voor een nieuw huis, verbetering of onderhoud van een bestaand huis is aftrekbaar. Niet alleen de hypotheekrente maar ook de gerelateerde kosten kunt u aftrekken van de inkomstenbelasting. Uw voordeel: minder inkomstenstenbelasting

Gebruik de Starterslening
De Starterslening komt starters op de woningmarkt tegemoet die de hypotheek niet zonder Starterslening konden krijgen. De Starterslening is een 2e hypotheek welke de 1e drie jaar vrij is van hypotheekrente en aflossing.

Uw voordeel: duurder huis mogelijk betaalbaar, 1e drie jaar renteloos en aflossingsvrij = lagere maandlasten.

Vergelijk offertes en laat u goed voorlichten
De bovenstaande tips wijzen u al voor een deel de weg naar een goedkope hypotheek. Van cruciaal belang is echter dat de gekozen hypotheekvorm aansluit bij uw persoonlijke situatie. Hiervoor kunt u uiteraard ons hulpmiddel gebruiken "hypotheek vergelijken" maar u doet er altijd goed aan om diverse adviezen en offertes aan te vragen. Naast ons het hypotheek advies wat wij u aanbieden raden wij u aan om uw eigen bank te raadplegen of een onafhankelijke partij als De Hypotheker.

Uw voordeel: een gedegen advies wat aansluit op uw situatie = meer voor de toekomst