Hypotheekrente bereikt nieuw dieptepunt

Het blijft bijzonder aantrekkelijk voor mensen om in deze tijd een hypothecaire lening af te sluiten. De hypotheekrente is namelijk wederom gezakt naar een nieuw laagterecord. Consumenten kunnen nu rekenen op een laagste rente van 2,37 procent.

Hypotheekrente bereikt laagterecord
Hypotheekrente bereikt laagterecord

De nieuwe rente die in rekening wordt gebracht bij het afsluiten van een hypotheek op tien jaar met NHG blijkt uit cijfers van Welke Beheer. Het vorige laagterecord werd nog maar pas in mei van dit jaar gevestigd, maar is nu dus alweer voorbijgestreefd. Het record lag toen op 2,39 procent. Wanneer we deze rente gaan vergelijken met de kosten van 2010 kan worden vastgesteld dat er dan voor eenzelfde hypotheek maar liefst twee keer zoveel kosten betaald moesten worden.

Ook hypotheek met langere looptijd wordt goedkoper
Niet alleen de rente op een tienjaarslening met NHG daalt, hetzelfde geldt ook voor hypotheken met een langere looptijd. De rente op een lening met een looptijd van 20 jaar daalde bijvoorbeeld naar een waarde net onder de 3 procent, namelijk naar 2,99 procent.

De lage rentes vormen een extra stimulans voor de Nederlandse huizenmarkt. Daar staat wel tegenover dat het NVM heeft aangegeven dat de huizenprijzen dit jaar gemiddeld met 4 procent zullen stijgen. In onze hoofdstad is die stijging nog veel groter. Daar steeg de gemiddelde prijs voor een woning inmiddels reeds met een slordige 10 procent.

We kunnen dus gerust stellen dat het ondanks de lage hypotheekrente toch niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Een aantal nieuwe maatregelen oefenen immers eveneens een niet onaanzienlijke druk uit. Zo is het bedrag dat huishoudens maximaal mogen lenen per ingang van 1 juli van dit jaar verlaagd. Hetzelfde geldt ook voor de NHG-grens. Deze grens daalde van 265.000 naar 245.000 euro. Volgend jaar gaat er van dit bedrag nog eens 20.000 euro extra af.

Gepubliceerd op 14 oktober 2015 om 13:19 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren