Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek die gedurende de looptijd wordt afgelost. Met een annuïteitenhypotheek heeft u elke maand een gelijke bruto maandlast, netto zijn de lasten aan het begin van de looptijd laag.

Een annuïteitenhypotheek geeft iedere maand dezelfde bruto maandlast. Dit maandbedrag bestaat steeds uit een deel hypotheekrente (berekend over de resterende hypotheekschuld) en een deel aflossing. Aan het begin van de looptijd is het rentebestanddeel van de maandannuïteit groot, aangezien de openstaande schuld nog hoog is. Dat zorgt ervoor dat de fiscale aftrek in de eerste jaren het hoogst is en daarmee de netto maandlasten het laagst. In de loop der jaren verschuift de verhouding tussen rente en aflossing binnen het maandbedrag. Doordat het rentebestanddeel kleiner wordt vermindert de hypotheekrenteaftrek en stijgt de netto maandlast.

Met de annuïteitenhypotheek wordt de hypotheekrenteaftrek niet optimaal benut. Daardoor pakken de totale netto lasten, berekend over de gehele looptijd, minder interessant uit dan bij hypotheekvormen waarbij aflossing in zijn geheel aan het eind van de looptijd plaatsvindt. Dit zorgt ervoor dat deze hypotheekvorm geen grote populariteit geniet.

Toch kan het verstandig zijn een deel van uw hypotheek annuïtair af te lossen. Veel mensen hebben immers een hypotheek waarvan de rente voor een deel niet aftrekbaar is. Dat noemen we een box 3 lening: het geld is niet gebruikt voor aankoop, onderhoud of verbetering van de eigen woning. Omdat de rente van een box 3 lening niet fiscaal aftrekbaar is wordt geadviseerd om op dit deel van de hypotheek structureel af te lossen. De annuïteitenhypotheek is hiervoor een prettige vorm met duidelijke lasten – vergelijkbaar met een persoonlijke lening.

Is het opnemen van een annuïteitendeel in uw hypotheek voor u een verstandige keuze? Dat is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bovendien zijn er veel aanbieders van annuïteitenhypotheken in Nederland, allemaal met hun eigen voorwaarden. Wint u daarom altijd een deskundig hypotheek advies in alvorens hierover te beslissen.

Voor- en nadelen annuïteitenhypotheek

Pluspunten
  • Aan het einde van de looptijd is de hypotheek afgelost.
  • Interessant voor box 3 leningen.
  • Lage maandlasten aan het begin van de looptijd.
Minpunten
  • Pas richting het einde van de looptijd wordt er substantieel afgelost.
  • Sterk stijgende netto maandlasten naarmate de looptijd vordert.
  • Er zijn fiscaal aantrekkelijkere hypotheekvormen.

Annuïteitenhypotheek vergelijken

Vergelijk annuïteitenhypotheek met