ABN AMRO laat restschuld meefinancieren in hypotheek

ABN AMRO heeft bekendgemaakt dat het klanten van andere banken die tegen een restschuld aanlopen wil helpen met de financiering. Kredietnemers zouden zo de mogelijkheid hebben om de restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek die bij ABN AMRO wordt afgesloten.

Restschuld meefinancieren in hypotheek wellicht straks ook bij andere banken mogelijk
Restschuld meefinancieren in hypotheek wellicht straks ook bij andere banken mogelijk

De mogelijkheid om de restschuld bij een woningverkoop mee te laten financieren in een nieuwe hypotheek is niet nieuw. ABN AMRO biedt deze mogelijkheid reeds enige tijd aan haar eigen hypotheekklanten aan. Jan van Baars, directeur hypotheken bij ABN AMRO liet echter weten dat ze deze mogelijkheid nu eveneens willen aanbieden voor klanten van andere banken.

Naar verwachting zouden op moment van schrijven tienduizenden consumenten zitten te wachten op een dergelijke oplossing. Dat aantal ligt zo hoog omdat veel mensen verhuisplannen hebben. Woonwensen veranderen en daar komt bij dat de marktomstandigheden onder de vorm van de lage hypotheekrente uitstekend zijn.

Problemen bij jonge woningbezitters
Wanneer men vandaag de dag hun woning willen verkopen lopen ze het risico om met een behoorlijke restschuld opgezadeld te worden. De hypotheekschuld ligt dan immers hoger dan de daadwerkelijke (verkoop)waarde van hun huis. Naar verwachting wordt tegenwoordig maar liefst de helft van de jongeren hier mee geconfronteerd omdat zij hun woning hebben aangekocht op het moment dat de markt bijzonder hoog stond. Door deze nieuwe mogelijkheid van ABN AMRO zouden deze doorstromers over de mogelijkheid beschikken om een nieuwe hypotheek inclusief restschuld af te kunnen sluiten. Er dient wel rekening te worden gehouden met een limiet van 115 procent van de marktwaarde van het nieuwe huis.

Voorwaarden
Naast de limiet van het maximaal te lenen bedrag dienen kredietnemers die willen intekenen op deze hypotheek nog rekening te houden met extra voorwaarden. Zo dient het inkomen van de huiseigenaar uiteraard voldoende toereikend te zijn, maar daarnaast dient ook de restschuld binnen een periode van vijftien jaar te worden afgelost. Het afsluiten van een hypotheek met financiering van de restschuld bij ABN AMRO is mogelijk met en zonder NHG. Tot slot stelt de bank nog dat, indien aan alle voorwaarden wordt voldaan er geen extra rente in rekening wordt gebracht voor de gefinancierde restschuld.

Gepubliceerd op 10 maart 2015 om 9:18 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren