‘Beperking hypotheekrenteaftrek zal negatief effect hebben’

Het ‘wandelgangenakkoord’ van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie waarin de hypotheekrenteaftrek mogelijk wordt beperk, zal voor starters en bestaande huizenbezitters een negatief effect hebben, stelt hoogleraar woningmarkt Johan Conijn.

Woningmarkteconomen zien negatief effect wanneer hypotheekrenteaftrek wordt beperkt
Woningmarkteconomen zien negatief effect wanneer hypotheekrenteaftrek wordt beperkt

Starters zullen fors hogere woonlasten krijgen en bestaande huizenbezitters komen met restschulden en vermogensverlies te zitten. Woningmarkteconomen hebben dit voorspeld als het ‘wandelgangenakkoord’ definitief wordt uitgevoerd en de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. “De maatregelen zullen een negatief effect hebben”, aldus Conijn. “Voor starters wordt het duurder om naar een koophuis te verhuizen.”

In het wandelgangenakkoord staat dat nieuwe hypotheken ten minste annuïtair moeten worden afgelost. Huizenkopers zullen daardoor hoogstwaarschijnlijk vanaf volgend jaar geen hypoteekrenteaftrek meer krijgen op een aflossingsvrije hypotheek, bankspaarhypotheek en beleggingshypotheek. Dat betekent dat de maandlasten voor nieuwe huizenbezitters sterk zullen stijgen.

Gekeken naar het akkoord lijken bestaande huizenbezitters goed weg te komen, omdat zij niet aan de strenge regels voor het annuïtair aflossen moeten voldoen. Maar huizenbezitters betalen een prijs die afwachtende starters niet betalen, door waardedaling van hun huis leiden zij vermogensverlies. Deze waardedaling zal alleen maar toenemen omdat starters, degenen die de woningmarkt weer op gang moeten brengen, vanaf volgend jaar minder kunnen en willen betalen voor een koophuis.

Gepubliceerd op 16 mei 2012 om 10:34 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren