Ouderen hebben vaker aflossingsvrije hypotheek

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat zestigplussers veel vaker een aflossingsvrije hypotheek hebben dan jongeren. Daarnaast heeft ruim een derde van de 60-plussers geen hypotheek meer op de woning.

60-plussers hebben vaker een aflossingsvrije hypotheek dan jongeren
60-plussers hebben vaker een aflossingsvrije hypotheek dan jongeren

Ouderen hebben een groter aandeel op het gebied van aflossingsvrije hypotheken dan jongeren. In totaal heeft de helft van de huishoudens in Nederland een aflossingsvrije hypotheek, eventueel in combinatie met een andere hypotheekvorm. Uit cijfers van het CBS blijkt naarmate de leeftijd toeneemt, het aandeel aflossingsvrije hypotheken ook stijgt. Jongeren tot 30 jaar hebben vaak enkelvoudige, niet aflossingsvrije hypotheken. De populairste hypotheekvorm onder jongeren is de spaarhypotheek.

Van de jongere huishoudens heeft 10 procent alleen een aflossingsvrije hypotheek, van de 60-plussers ruim 43 procent. Dat kan er op wijzen dat veel ouderen een nieuwe hypotheek hebben afgesloten om bijvoorbeeld de overwaarde van de woning te verzilveren. De ouderen bezitten daarnaast ook de duurste woningen en hebben laagste afgesloten hypotheekbedrag.

Gemiddeld ligt de woningwaarde bij 60-plussers op ruim 300.000 euro en het gemiddelde hypotheekbedrag op 137.000 euro. Eventuele openstaande hypotheekschulden kunnen zij bij verkoop van de woning eenvoudig aflossen. Bij jongeren tot 30 jaar ligt het gemiddelde hypotheekbedrag nagenoeg gelijk met de woningwaarde.

Gepubliceerd op 5 juni 2013 om 14:50 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren