Overgangsregeling voor omzetten hypotheek

Een speciale overgangsregeling moet ervoor zorgen dat meer mensen ook na 1 april hun hypotheek kunnen omzetten. Hiervoor heeft de Tweede Kamer een motie van Raymond Knops (CDA) aangenomen.

Meer huiseigenaren krijgen tijd om hypotheek om te zetten
Meer huiseigenaren krijgen tijd om hypotheek om te zetten

De overgangsregeling moet meer mensen in staat stellen hun hypotheek om te zetten. Mensen die voor 1 april 2013 een aanvraag hebben ingediend voor het omzetten van hun aflossingsvrije hypotheek naar een spaarhypotheek, kunnen van deze speciale overgangsregeling gebruik maken. Door Raymond Knops van het CDA was eerder een motie ingediend, deze is nu door de Tweede Kamer aangenomen.

Volgens Knops hadden consumenten te weinig tijd voor het omzetten van de hypotheek voor 1 april. Hij pleitte dan ook voor een soepelere overgangstermijn voor het omzetten van hypotheken. Het ministerie kwam namelijk pas begin maart met duidelijkheid over de exacte uitvoering en toepassing van de regeling.  Daardoor konden consumenten geen goede afweging maken en hadden banken niet genoeg tijd om alle aanvragen in die korte periode te verwerken.

Om deze redenen moet het omzetten van de hypotheek alsnog kunnen. De meerderheid van de Tweede Kamer heeft de motie dan ook aangenomen. Mensen moeten wel kunnen aantonen dat ze voor 1 april om omzetting hebben gevraagd bij hun bank of verzekeraar. Dat geldt ook voor die gevallen waarin eerder gemeld was dat het administratief niet meer geregeld kon worden voor 1 april. Volgens Knops gaat het om duizenden gezinnen die hun hypotheek wilden omzetten.

Gepubliceerd op 10 april 2013 om 15:04 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren