Omzetten hypotheek heeft meer tijd nodig

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek meer tijd krijgen om deze om te zetten naar een bankspaarhypotheek. Het kabinet wil af van de aflossingsvrije hypotheken en heeft onlangs besloten dat 1 januari de deadline is om over te stappen.

VEH vindt dat er meer tijd nodig is voor het overstappen naar een spaarhypotheek
VEH vindt dat er meer tijd nodig is voor het overstappen naar een spaarhypotheek

Huizenbezitters krijgen geen eerlijke kans om binnen de huidige regels een aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een spaarhypotheek. De VEH pleit er daarom voor dat het kabinet de deadline van 1 januari verplaatst naar 1 juni. Volgens de vereniging moeten huiseigenaren met een aflossingvrije hypotheek meer tijd krijgen. Door het verdwijnen van fiscale voordelen zoals de maximale hypotheekrenteaftrek, wordt aangeraden over te stappen naar een andere hypotheekvorm.

Voor banken zou het 'te kort dag zijn om dergelijke omzettingen te doen' waardoor huiseigenaren geen eerlijke kans krijgen, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van de VEH. “Het gevolg is dat een huiseigenaar die wil overstappen min of meer verplicht wordt een veel duurdere annuïteitenhypotheek te sluiten. Velen zullen om deze reden hier vanaf zien. Dit is ongewenst vanuit het risico dat klanten en banken met aflossingsvrije hypotheken lopen.”

De overgangsregeling zou daarom verlengd moeten worden tot 1 juni. Dit zou de schatkist volgens de VEH niets kosten. Klanten van banken als ABN AMRO en ING Bank kunnen hun hypotheek niet meer voor het einde van het jaar omzetten naar een veilige (bank)spaarhypotheek. Na 1 januari wordt deze omzetting namelijk veel onaantrekkelijker.

Ook zouden volgens de VEH hypotheekadviseurs nauwelijks de tijd gehad hebben om hun klanten te informeren over belangrijke fiscale wijzigen en mogelijkheden om hierop te reageren. Een extra reden volgens de vereniging voor het uitstel van de overgangsregeling tot 1 juni. Het omzetten van de hypotheek is van belang om restschuld te voorkomen.

Volgens Eigen Huis hebben meer dan 2,5 miljoen huiseigenaren een (deels)aflossingsvrije hypotheek. “Omdat dit jaar al 700.000 huishoudens hypothecair onder water staan is het aanpassen van een aflossingsvrije hypotheek voor velen actueel en voor sommigen urgent”, waarschuwt de vereniging.  De hypotheekschuld is bij een huis dat ‘onder water’ staat hoger dan de waarde van de woning. De  voorspelde daling van de huizenprijzen draagt er aan bij dat dit aantal oploopt tot 1 miljoen. Voor een groot deel van de huiseigenaren, kan het volgens Eigen Huis daarom verstandig zijn hun hypotheek om te zetten naar een veilige (bank)spaarhypotheek.

Gepubliceerd op 26 november 2012 om 11:18 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren