Amerikaanse hypotheekrente blijft records breken

De hypotheekrente in Amerika voor hypotheken met een looptijd van 15 jaar kende deze maand een nieuw historisch laag percentage, 4,32%.

De Amerikaanse hypotheekrente voor 15 jaar is sinds 1991 nog nooit zo laag geweest, blijkt uit cijfers van Freddie Mac. De rente met een looptijd van 30 jaar brak ook bijna een record, deze zat op 4,83%. Ter vergelijking, de hypotheekrente voor deze looptijd was het laagste in april 1971 met 4,78%.

Als reden voor de dalende hypotheekrentes wordt vaak de Federal Reserve aangewezen, welke er veel aan gelegen is om de huizenmarkt uit het slop te krijgen. Een econoom laat in de Boston Herald weten dat de recente dalingen te wijten zijn aan een aankoop van de Federal Reserve van meer dan 1 miljard dollar. Hiervoor zijn effecten aangekocht welke door hypotheken zijn gewaarborgd, hypotheken van Fannie Mae en Freddie Mac.

Ondanks de lage hypotheekrente blijft een hypotheek krijgen in Amerika nog steeds lastiger dan voorheen. Banken zijn blijvend strenger geworden als het gaat om het verstrekken van nieuwe hypotheken.

Gepubliceerd op 23 november 2009 om 10:28 uur door de redactie.

Reageren