Fitch maakt zich zorgen over Nederlandse hypotheekpakketten

Afgelopen woensdag heeft kredietbeoordelaar Fitch bekend gemaakt dat de ratings van Nederlandse hypotheekpakketten met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) fors lager uitvallen.

Zorgen over Nederlandse hypotheekpakketten
Zorgen over Nederlandse hypotheekpakketten

Een groot deel van de vijftig uitstaande effecten zullen hun rating zien dalen tot zogeheten "low investment grade"-niveaus, wanneer er geen extra kredietbescherming wordt opgenomen. De huidige hoge rating AAA zal hierdoor worden verlaagd, aldus de kredietbeoordelaar. Fitch maakt zich voornamelijk zorgen over de magere buffers in de Nederlandse hypotheekpakketten. Deze gebundelde hypotheekpakketten bestaan uit verschillende hypotheken die als pakket worden aangeboden aan beleggers. Op deze manier wordt er een spreiding in het beleggingsrisico gecreëerd en een spreiding in de hypotheekportefeuille van de bank.

Na herziening van de criteria veronderstelt Fitch verliezen op de obligaties met een AAA-rating van 3,3% tot 7,7% van de huidige balans, terwijl de kredietbescherming doorgaans lager is dan 1%, aldus de website Beurs. Voorzichtiger is Fitch geworden over NHG-garanties, deze garanties dekken namelijk niet altijd het hele hypotheekbedrag, omdat de garantie daalt na verloop van tijd terwijl de hypotheek dat niet altijd doet. Ook is er een kans van circa 15% dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de garantie beheert, NHG-claims weigert.

Gepubliceerd op 7 juli 2011 om 13:34 uur door de redactie.

Reageren