Fraudeurs hypotheken voor rechtbank

Zeven mannen moesten afgelopen woensdag voor de rechtbank van Utrecht verschijnen omdat zij tussen 2006 en 2009 fraude zouden hebben gepleegd met hypotheken op huizen in Veenendaal en omstreken.

Na fraude met hypotheken nu voor de rechter.
Na fraude met hypotheken nu voor de rechter.

Volgens justitie hadden de verdachten met elkaar samengewerkt om met valse papieren hypotheken te krijgen van verschillende banken. Daarbij zouden zij ook met valse facturen geld uit bouwdepots hebben onttrokken voor heel andere doeleinden.

Het zou hierbij gaan om vijf woningen in Veenendaal, één in Ederveen en één in Rhenen. In totaal zouden de verdachten volgens justitie enkele honderdduizenden euro's winst gemaakt hebben. De belangrijkste man in de organisatie zou een 48-jarige Veenendaler geweest zijn.

Hij zou via internet contact gezocht hebben met mensen die op een gebruikelijke manier geen hypotheek konden krijgen. Onder heb waren twee ondernemers uit Veendam en Rockanje. De Veenendaler had voorgesteld dat zij elkaar tijdelijk in dienst namen. Met de daarbij horende papieren konden de twee ondernemers wel de hypotheek krijgen die hun eerder was geweigerd.

Na dit voorval werd door de drie besloten ook op andere manieren fraude te plegen. De man uit Veendam gaf toe dat hij valse werkgeversverklaringen, arbeidsovereenkomsten en salarisspecificaties had gemaakt voor mensen die hij niet kende. Deze mensen hebben met die vervalste papieren hypotheken aangevraagd voor woningen in Veenendaal en omgeving. Een man presteerde het om op deze manier twee woningen aan te schaffen.

Gepubliceerd op 11 juni 2010 om 9:38 uur door de redactie.

Reageren