Grootschalige fraude met hypotheken opgerold

Door het hele land zijn de afgelopen maanden verdachten aangehouden in verband met grootschalige fraude bij hypotheken. Met valse voorwaarden werden er hypotheken afgesloten en vervolgens werd het huis benut als wietkwekerij.

Grootschalige fraude met hypotheken en wietteelt ontdekt.
Grootschalige fraude met hypotheken en wietteelt ontdekt.

De door de politie opgepakte verdachten hebben waarschijnlijk met valse werkgeversverklaring hypotheken bij diverse banken afgesloten. De gekochte huizen werden vervolgens gebruikt als wietkwekerij totdat de wietkwekerijen ontruimd werden, wat in totaal acht keer is gebeurd. In het geval van een ontruimde woning werd de hypotheek niet meer afbetaald en kon de hypotheekverstrekker vaak het huis alleen opnieuw verkopen tegen een lagere prijs.

In totaal zijn er zestien verdachten aangehouden na een onderzoek van meer dan een jaar. Het onderzoek komt voort uit informatie van het Fraude Meldpunt van het Openbaar Ministerie.

De verdachten komen uit het EttenLeur, Bergen op Zoom, Hoorn, Rotterdam en Almere. De arrestaties, gepaard met doorzoekingen, leverden administratie, wapens en munitie op. Ze worden nu formeel verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, illegale hennepteel, witwassen en de deelname aan een criminele organisatie.

Gepubliceerd op 25 maart 2010 om 10:55 uur door de redactie.

Reageren