Honderdste starterslening Hardenberg

Vorige week is in Slagharen (gemeente Hardenberg) door wethouder Douwe Prinsse de honderdste starterslening uitgereikt. Hardenberg is al vanaf de start van het project in 2005 een landelijk voorbeeld op het gebied van startersleningen.

De lening van maximaal 30.000 euro is bestemd voor starters op de woningmarkt om het verschil tussen de prijs van de te kopen woning en het maximaal bij de bank te lenen bedrag te overbruggen. Het grote voordeel is dat de lening de eerste drie jaar zonder rente en aflossingsvrij is en dat het in vele gevallen net het duwtje in de rug is om de starter tot koop van een woning te doen overgaan en zo dus de stroming op de vanwege de recessie op dit moment moeilijke woningmarkt te bevorderen.

Hardenberg was in 2005 de eerste gemeente in Overijssel die met een dergelijke regeling voor starters kwam en deed dat toen geheel op eigen kracht. In de jaren hierna zijn woningcorporaties, het Rijk en de Provincie ook gaan bijdragen aan dit unieke plan om de starters op woningmarkt in de gemeente Hardenberg te helpen aan een koopwoning. Op dit moment heeft de gemeente nog genoeg budget om in 2009 nog eens 30 van deze zogenaamde "VROM-Startersleningen te verstrekken.

De voorwaarde van deze starterslening is dat de te kopen woning onder de NHG valt niet duurder is dan 200.000 euro en dat de starterslening niet meer dan 20% van de koopsom bedraagt, met een maximum van 30.000 euro. Na de eerste drie jaar zonder rente en aflossingsplicht zal de te betalen rente en aflossingen afhankelijk zijn van de draagkracht van de startende koper. Deze situatie zal elke drie jaar opnieuw worden bekeken en eventueel worden aangepast door het Svn (Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) die via de gemeente de verstrekker van het krediet is.

Gepubliceerd op 23 juni 2009 om 14:00 uur door de redactie.

Reageren