Hypotheek met of zonder overlijdensrisicoverzekering

Een van die zaken die bij het afsluiten van een hypotheek vaak over het hoofd gezien worden is de vaak verplichte overlijdensrisicoverzekering. Vaak wordt deze standaard afgesloten bij het afsluiten van een hypotheek, maar dat is lang niet altijd nodig.

Hypotheek met of zonder overlijdensrisicoverzekering?
Hypotheek met of zonder overlijdensrisicoverzekering?

Bij veel hypotheekverstrekkers is het verplicht: de overlijdensrisicoverzekering. Mocht de verzekerde overlijden tijdens de looptijd, keert de verzekering een bedrag uit aan achterblijvende partner en/of kinderen. Hiermee kunnen ze hun inkomen aanvullen, om bijvoorbeeld de hypotheek te blijven betalen. Maar dit is lang niet altijd nodig.

Op het moment dat je een hypotheek afsluit onder de Nationale Hypotheek Garantie, of als de hypotheek meer dan 80 procent van de waarde van de woning bedraagt is het verplicht. In alle andere gevallen hangt het volledig af van de aanbieder. Indien de verzekering niet verplicht is, loont het om eens goed na te denken of het wel nodig is. Mocht je de inkomensval kunnen dragen als je partner komt te overlijden, is het de moeite waard om een hypotheekverstrekker te zoeken die de verzekering niet verplicht. Dit kan je tot wel tienduizend euro besparen.

Ook het oversluiten van een overlijdensrisicoverzekering kan je al veel geld besparen. Sinds 2002 is de premie met bijna 40% gedaald, het kan lonen om deze te laten oversluiten naar een goedkopere nieuwe verzekering.

Gepubliceerd op 2 september 2010 om 12:08 uur door de redactie.

Reageren