Hypotheek met NHG vooral veilig voor de bank

Een hypotheek met een NHG (Nationale Hypotheek Garantie) blijkt voornamelijk een "veilige hypotheek" voor de bank.

Een hypotheek met een NHG maakt het het risico voor de consumenten in principe niet kleiner, het is eerder een garantie voor de bank of hypotheekverstrekker dat de restschuld bij gedwongen verkoop gedeclareerd kan worden bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

Groot misverstand is dat veel consumenten denken daarmee van de restschuld bevrijd te zien, helaas is dit niet altijd het geval. De stichting neemt de restschuld over en daarmee heb je een schuld aan die stichting die uiteraard afgelost dient te worden.

In 2008 zijn er circa 1.000 declaraties van banken en hypotheekverstrekkers door de NHG uitbetaald, hiervan is circa de helft kwijtgescholden naar de consument toe. Het kwijt schelden van de restschuld word alleen in die specifieke gevallen gedaan wanneer er sprake is van een situatie waar jezelf geen invloed op hebt gehad. Te denken valt aan overlijden, echtscheiding, werkloosheid enz. Mocht het zo zijn dat je als huizenkoper gewoon een te dure hypotheek hebt genomen en daardoor niet meer in staat bent om de maandelijkse lasten op te brengen dan moet je de restschuld dus alsnog voldoen aan de stichting.

Een groot voordeel voor de consument bij het afsluiten van een NHG hypotheek is dat de rente behoorlijk lager is, dit omdat de bank de zekerheid heeft het volledige hypotheekbedrag terug te krijgen.

Gepubliceerd op 18 februari 2009 om 9:59 uur door de redactie.

Reageren