Hypotheek zonder provisie geïntroduceerd

Nederlandse banken introduceren een nieuwe hypotheek, één zonder provisie.

Hypotheken worden op dit moment vaak verkocht door bemiddelaars of adviseurs, het lijkt of zij dit gratis doen maar strijken een mooie vergoeding op. Zij ontvangen een zogenaamde "provisie" van de banken, de banken betalen de meeste provisie voor hypotheken die ze het liefst willen afsluiten.

Op die wijze zijn adviseurs snel geneigd om hypotheken te verkopen die het beste voor de bank zijn en dus niet altijd het beste zijn voor de consument. Hierop is al veel kritiek geweest, daarom stappen veel banken nu over op een provisie-vrije hypotheek. Deze hypotheken zouden goedkoper moeten zijn voor de consument, dit omdat er geen vergoeding voor de adviseur of bemiddelaar in zit.

Toch zal de consument niet direct een voordeel hebben, dit omdat de consument nu zelf de adviseur of bemiddelaar moet gaan betalen. De kosten per adviseur of bemiddelaar verschillen, zo rekent De Hypotheekshop bijvoorbeeld 120 euro per uur.

Niet alle hypotheken zullen nu provisie-vrij zijn, een groot deel van de banken betalen adviseurs en bemiddelaars nog steeds een vergoeding en zijn niet voornemens die af te schaffen. Per 1 april dit jaar is het wel wettelijk verplicht gesteld om provisies die per hypotheek betaald worden openbaar te maken.

Gepubliceerd op 14 april 2009 om 13:43 uur door de redactie.

Reageren