Verwachting: hypotheekrente snel omlaag

Banken blijven de hypotheekrente naar beneden bijstellen, het zijn voornamelijk de hypotheken met een variabele rente die de afgelopen weken flink goedkoper zijn geworden.

De forse renteverlagingen van de Europese Centrale Bank zijn het directe gevolg van de "goedkopere" hypotheektarieven.

Een hypotheek met een variabele rente kan inmiddels voor percentages rond de vier procent worden afgesloten, dit blijkt uit cijfers van de onafhankelijk vergelijkingssite independer.

Opmerkelijk is dat een paar maanden geleden een hypotheek met variabele rente zo impopulair was dat deze duurder was dan een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar. Dat werd toen veroorzaakt door het feit dat banken elkaar niet vertrouwde en elkaar onderling geen leningen meer verstrekte.

Hypotheken met een variabele rente lijkt aantrekkelijk maar opgemerkt moet worden dat banken de rente op elk moment kunnen aanpassen als er zich marktwijzigingen voordoen.

Favoriet bij consumenten blijven de hypotheken met een rentevaste periode van 5 tot 20 jaar, die worden op dit moment aangeboden met een rentepercentage tussen de vijf en zes procent.

Gepubliceerd op 5 januari 2009 om 1:00 uur door de redactie.

Reageren