Lagere hypotheekrente laat op zich wachten

Banken in Nederland hanteren nog steeds een hogere hypotheekrente dan de ECB, de Europese Centrale Bank hanteert. Juist om de economie te stimuleren heeft de ECB de rente verlaagd, vanaf 4,25% in oktober naar de huidige 2,5% rente.

Gemiddelde hypotheekrentes liggen dan ook vaak vele procentpunten hoger dan de 2,5 die de ECB de banken berekent. Pas sinds eind vorig jaar lijkt de hypotheekrente geleid weer iets te zakken en met een verwachtte verdere verlaging van de rente bij de ECB zou de consument eindelijk moeten gaan profiteren.

Dit hoopt ook de Consumentenbond, die een onderzoek doet naar de hypotheekrentetarieven. De Consumentenbond pleitte dan ook al eerder om de stapsgewijze verlagingen die de ECB doorvoert ook door te voeren in de hypotheekrentetarieven die de banken in Nederland berekenen: “En als de ECB besluit tot verdere renteverlaging, dan zou het logisch zijn dat de banken die ontwikkeling volgen. Een eerder onderzoek van ons wijst echter uit dat iets wat logisch is, niet automatisch gebeurt. Dat moeten we dus nog bezien.''

De Nederlandse Vereniging van Banken stelt dat iedere bank eigen keuzes maakt en dat de rente die de ECB rekent slechts één van de vele factoren is waarmee de uiteindelijke hypotheekrente voor klanten wordt bepaald.

Gepubliceerd op 14 januari 2009 om 20:10 uur door de redactie.

Reageren