Lenen voor een hypotheek wordt goedkoper

Het wordt steeds goedkoper om geld te lenen voor een huis. Als u nu graag een huis wilt kopen, dan kunt u hier heel voordelig geld voor lenen. De rente op een gewone hypotheek is namelijk gedaald naar 2,9 procent voor vijf jaar vast.

Lagere rentes op hypotheken
Lagere rentes op hypotheken

Deze rente van 2,9 procent is de gemiddelde rente in Nederland voor hypotheken met de Nationale Hypotheek Garantie, oftewel de NHG. Als u in het bezit bent van eigen vermogen en een lagere hypotheek nodig heeft, bijvoorbeeld een hypotheek die 67,5 procent van de kosten dekt, dan kunt u al een hypotheek afsluiten met een rente van 2,7 procent. Deze rente staat dan ook voor vijf jaar vast.

10 jaar vast tegen 3,6% rente
Op de Nederlandse hypotheken met een rente van tien jaar staat nu gemiddeld 3,6 procent rente. Een aantal jaren geleden was dit nog 5,5 procent voor een hypotheek van 10 jaar.

Sinds 2013 staan de hypotheken met een vaste rente voor vijf jaar onder de vier procent. Dit is bijna de eerste keer in de geschiedenis dat dit gebeurt. Begin dit jaar daalde de rente van de 5-jaars vast hypotheken zelfs onder de 3 procent.

Rente opnieuw vastzetten
Niet alleen mensen die net een nieuwe hypotheek afsluiten, kunnen profiteren van de voordelige rente. Deze lage rente geldt ook voor mensen die de rente voor een bestaande hypotheek weer moeten vastzetten.

Besparing van 200.000
Bij de gemiddelde hypotheken van 200.000 euro kan de besparing oplopen tot ruim 200 euro per maand. Eerst betaalde u 4 procent aan rente en nu is dat 2,7 procent. Als u een hypotheek van 200.000 euro heeft afgesloten dan zijn de rentekosten nu gedaald van 8000 euro naar 5400 euro (bruto) per jaar.

Extreem rentebeleid
Dankzij het extreme rentebeleid dat de centrale banken als de ECB en de Fed hanteren is de rente voor het lenen ook gedaald. De centrale banken van Amerika en Europa hebben de rente die ze zelf van banken vragen zelfs verlaagd naar 0 procent.

Gepubliceerd op 18 augustus 2014 om 10:11 uur door de redactie.

Reageren