Maximale hypothecaire lening voor woningeigenaars met 5% omlaag

De Nederlandse overheid heeft beslist om de maximale hypothecaire lening voor de aankoop van een huis opnieuw te verlagen. In januari vond reeds de eerste verlaging plaats van 5 procent, maar nu werd bekend dat vanaf 1 juli een nieuwe verlaging van 5 procent wordt doorgevoerd.

Lagere maximale hypotheek vanaf 1 juli
Lagere maximale hypotheek vanaf 1 juli

Bij de jaarwisseling ontstond heel wat opschudding bij Nederlanders die een hypothecaire lening wensten af te sluiten voor de aankoop van een nieuwe woning. Deze opschudding kwam er nadat de overheid had beslist om het maximaal te lenen bedrag met 5 procent te verlagen.

Officieel zou de reden hiervoor zijn om gezinnen een extra buffer op te laten bouwen, maar dat wordt weggelachen door financiële experts. De opschudding neemt alleen maar toe nu bekend werd dat er per 1 juli van dit jaar nog een extra verlaging komt van 5 procent. Nederlandse gezinnen zullen in 2015 dan ook in totaal 10 procent minder kunnen lenen dan een jaar eerder het geval was.

Uitbreiding tabellen hypotheeklasten
Bij het bepalen van het bedrag dat maximaal kan worden geleend voor de aankoop van vastgoed wordt rekening gehouden met zeer veel verschillende factoren. In het bijzonder is het inkomen van de kredietnemer van belang, maar er wordt ook gekeken naar de marktomstandigheden. Hoe lager de hypotheekrente ligt, des te lager de maximale (bruto) maandlasten moeten komen te liggen. Nu de hypotheekrente op de Nederlandse markt onder de 3,5 procent is gedoken zorgt dat er voor dat ook het leenplafond moet worden verlaagd, aldus de Nederlandse overheid.

Formele invoering reeds vanaf 1 januari
In principe had de verlaging van 10 procent (2 keer 5 procent) zelfs reeds vanaf 1 januari doorgevoerd mogen worden. Banken hadden echter de mogelijkheid om de helft van de beperking aan te houden tot 1 juli en dat hebben de meesten ook gedaan. De officiële reden van de vertraging stelt dat het behoorlijk wat tijd kost om de systemen van de bank aan de nieuwe beperking aan te passen waardoor het uitstel van 6 maanden kon worden verkregen.

Gemiddeld 2,65% hypotheekrente
Potentiële woningeigenaars die er tegenwoordig voor kiezen om geld te lenen voor de aankoop van een woning dienen rekening te houden met een gemiddelde hypotheekrente van 2,65 procent. Dit geldt zowel voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie als zonder. In de praktijk zorgt deze lage rente er voor dat een gezin dat beschikt over twee modale inkomens nog maximaal 26,5 procent van hun inkomen mag gebruiken voor het afbetalen van een hypotheek. Door deze nieuwe regeling zakt dit percentage tot 25 procent waardoor het voor veel gezinnen zomaar nog moeilijker wordt om een hypothecaire lening af te sluiten.

Gepubliceerd op 31 maart 2015 om 14:46 uur door de redactie.

Reageren