Meer inzicht in kosten hypotheek

De hypotheekverstrekkers moeten binnenkort waarschijnlijk meer informatie bieden over de kosten die ze vragen voor hun dienstverlening tijdens de looptijd van een hypotheek. Hierover gaan de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) binnen afzienbare tijd over in gesprek.

Meer inzicht in de kosten
Meer inzicht in de kosten

Dat de VEH en de AFM hier binnenkort over gaan praten, is gebleken uit een brief die de AFM deze maand aan de VEH heeft gestuurd. De brief is op de site van de VEH gepubliceerd.

Meer inzicht in de dienstverlening
In de brief noemen de AFM-voorzitter en het bestuurslid het noodzakelijk dat hypotheekverstrekkers meer inzicht geven in de dienstverlening en de kosten daarvan tijdens de looptijd van de hypotheek.

Onduidelijkheid
De VEH stuurde deze zomer een brandbrief naar de AFM. Hierin concludeerde de VEH dat de meeste hypotheekadviseurs erg terughoudend en onduidelijk zijn over hun advisering en de advieskosten tijdens de looptijd van de hypotheek. Om deze reden wil de VEH dat de dienstverlening, oftewel het dienstverleningsdocument, wordt uitgebreid. Zo moet er meer aandacht worden besteedt aan de nazorg. De AFM staat open voor een gesprek, maar wil het document niet direct aanpassen. De AFM-bestuurders hebben laten weten dat het dienstverleningsdocument pas een jaar oud is. Ze vinden dat dienstverleners en consumenten de tijd moeten krijgen om aan het document te wennen.

Gepubliceerd op 19 september 2014 om 15:06 uur door de redactie.

Reageren