Nationale Hypotheek Instelling nog niet goedgekeurd

De Nationale Hypotheek Instelling, kortweg het NHI genoemd lijkt er nog niet meteen aan te komen. Den Haag heeft Brussel er namelijk niet van kunnen overtuigen dat het initiatief kan worden voltrokken zonder dat er sprake is van indirecte staatssteun.

NHI plan vooralsnog niet van de baan
NHI plan vooralsnog niet van de baan

Of de twijfels vanuit Brussel alleen maar zullen zorgen voor afstel en niet voor uitstel is nog maar zeer de vraag. Het NHI plan zou het mogelijk moeten maken om lagere hypotheektarieven te waarborgen, zelfs in gewone jaren. Het plan wordt voorgesteld als een evenwichtig initiatief wat er voor moet zorgen dat ook financieringsproblemen in crisisjaren voorkomen kunnen worden.

Beducht voor mogelijke staatssteun
Minister van Wonen Stef Blok heeft inmiddels verklaard dat hij het plan nog steeds bijzonder graag gerealiseerd wil zien. Brussel ligt echter dwars omdat ze geen duidelijkheid hebben over de wijze waarop het project financieel zal worden ondersteund. In principe zou deze echter zelfvoorzienend moeten zijn, maar daar heeft de Europese Commissie momenteel geen oren naar. Daar komt bij dat de onderhandelingen over de Nationale Hypotheek Instelling lopende zijn van deze zomer, maar de bezwaren vanuit de Europese Commissie niet afzwakken.

Nieuwe financieringsmogelijkheid
Het NHI plan zou het voor banken mogelijk moeten maken om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te verstrekken via de nieuwe instantie. De Nationale Hypotheek Instelling zelf zou haar financiën halen uit de verkoop van obligaties met staatsgarantie. Algemeen wordt aangenomen dat het net deze staatsgarantie is die de wenkbrauwen in Europa doet fronsen. Of er al dan niet nog een toekomst is weggelegd voor het NHI plan zal de toekomst moeten uitwijzen.

Gepubliceerd op 28 april 2015 om 8:22 uur door de redactie.

Reageren