Problemen huizenbezitters opgelost

Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) heeft een reeks plannen om de huidige problematiek van huizenbezitters die hun woninglasten niet meer kunnen betalen op te lossen.

Éen van de plannen houd in dat de minister wil dat de woningcorporaties de huizen van huiseigenaren die zijn ontslagen op gaan kopen en dan weer te gaan verhuren aan diezelfde personen, tot deze weer een nieuwe baan heeft gevonden. Deze opkoopregeling is de start van een reeks maatregelen die de minister wil gaan doorvoeren om de ingestortte huizenmarkt er weer bovenop te krijgen. Een ander regeling die de minister wil treffen is dat het mogenlijk moet zijn voor huiseigenaren met dubbele woonlasten om hun oude woning te gaan verhuren zonder gebonden te zijn aan de nu geldende huurbeschermingsregels.

Verder zal naar alle waarschijnlijkheid maximale hypotheeklimiet voor de NHG (Nationale Hypotheek garantie) verhoogd worden van                  € 265.000,-  naar  € 350.000,-  Door deze maatregel kunnen  hypotheekverstrekkers eerder een hypotheek verstrekken omdat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen dan garant staat voor de terugbetaling van het hypotheekbedrag.

Door de huidige recessie is de nieuwbouw van woningen nagenoeg stilgevallen en zijn de banken erg terughoudend geworden bij het verstrekken van hypotheken. De woningverkoop is de afgelopen maanden erg gedaald en veel huiseigenaren kunnen de maandelijkse lasten niet meer betalen omdat ze ontslagen zijn of met dubbele hypotheeklasten zitten omdat hun oude woning niet te verkopen is. Volgens Kamerlid Bas Jan van Bochove (CDA) waarschuwen de deskundigen dat dit najaar nog grotere klappen zullen vallen en duizende mensen hun baan zullen kwijtraken.

Gepubliceerd op 30 april 2009 om 1:51 uur door de redactie.

Reageren