Valsheid in geschriften met hypotheken bestraft

Onlangs heeft de rechtbank in Maastricht een werkgever veroordeeld voor het opstellen van niet juiste arbeidsovereenkomsten, valse werkgeversverklaringen en het verstrekken van onjuiste loonstroken.

De valse papieren werden gebruikt door "werknemers" voor het aanvragen van een hypotheek. De "werkgever" hoorde de rechter een straf tegen hem uitspreken van zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De boekhouder van het bedrijf is vrijgesproken van verdere vervolging, de rechtbank achtte het onvoldoende bewezen dat hij op de hoogte geweest kon zijn van de duistere praktijken.

Ook een vrouw van één van de "werknemers" is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank vond het voldoende bewezen dat zij met het verkrijgen van een hypotheek op haar woning gebruik heeft gemaakt van de valse werkgeversverklaring.

De straffen zijn lager dan verwacht, dit komt doordat er sprake is van een forse overschrijving van de redelijke termijn waarbinnen een strafzaak moet zijn beëindigd met het uitspreken van een vonnis.

Drie werknemers zijn vrijgesproken wegens het ontbreken aan bewijs.

Gepubliceerd op 6 april 2009 om 15:48 uur door de redactie.

Reageren