Verbod op provisie hypotheken

Jan Kees de Jager, Minister van Financiën, stuurt deze week een brief naar de Tweede Kamer waarin hij voorstelt de provisies die verzekeraars en banken aan onafhankelijke tussenpersonen betalen worden verboden.

Verbod op provisie hypotheken in 2013 van kracht
Verbod op provisie hypotheken in 2013 van kracht

Minister de Jager wil dat tussenpersonen zich laten leiden door het belang van de consument, en niet door de aanbieder die de hoogste provisie betaald. Met de huidige regeling betaald de bank een tussenpersoon als deze iemand overtuigd bij die bank een hypotheek af te sluiten. Hierdoor bestaat dus de angst dat tussenpersonen het belang van de klant uit het oog verliezen.

De Jager wil de provisies verbieden omdat uit onderzoek zou blijken dat eerder genomen maatregelen niet tot een cultuuromslag bij de tussenpersonen leiden. De Autoriteit Financiële Markten zei kortgeleden al voorstander te zijn van een provisieverbod. De Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis hadden tot voor kort hun reserves, maar zouden de voorstellen steunen. De organisatie van tussenpersonen Adfiz heeft zijn weerstand volgens de krant kortgeleden opgegeven.

Het verbod moet in 2013 van kracht worden. Door het verbod moeten mensen zelf betalen voor financieel advies. De Consumentenbond vreest dat mensen met een lager inkomen daardoor niet meer aan advies kunnen komen.

Gepubliceerd op 14 oktober 2010 om 12:10 uur door de redactie.

Reageren