Tijdelijke verhoging NHG definitief

De maatregel waarover wij afgelopen woensdag al berichtten is nu definitief aangenomen, de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal per 15 juli a.s. tijdelijk (tot 2011) worden verhoogd van 265.000 euro naar 350.000 euro.

De door de Tweede Kamer aangenomen motie van VVD-Kamerlid van der Burg van afgelopen december werd niet overgenomen door de ministers Bos (Financiën) en Van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie). Deze hebben eerst alle financiële risico's doorgenomen en deze zijn volgens het onderzoek van het kabinet te overzien en daarom is afgelopen vrijdag alsnog de motie aangenomen. Dit mede dankzij de druk die de Tweede Kamer de afgelopen maanden op het kabinet legde en wat de minister Van der Laan in dit geval dan ook "gepaste wijze van stalken" noemde.

Het totale bedrag wat het kabinet heeft vrijgemaakt voor de verhoging van de NHG is ongeveer 9 miljoen euro, dit bedrag is vooral voor het opvangen van de garantie die de overheid via de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) geeft aan banken bij eventuele wanbetalingen door de huizenbezitter. Verder heeft de overheid ook 320 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwbouw en het opknappen van zorginstellingen, dit om de noodlijdende bouwsector in deze moeilijke tijden een steuntje in de rug te geven.

Vooral de bouwbedrijven, project-ontwikkelaars en makelaars zijn erg blij met de verhoging van de NHG omdat nu 80% van alle woningtransacties onder de NHG-grens komen te liggen. Voor de kopers van huizen kan de maatregel net het duwtje in de rug zijn om een huis te kopen en zo zal de huizenmarkt weer aardig op gang kunnen gaan komen. Toch noemde minister Van der Laan de maatregel "geen wondermiddel" en zei hij ook dat "het toch gissen blijft of het de woningmarkt weer vlot zal trekken."

Gepubliceerd op 20 juni 2009 om 20:55 uur door de redactie.

Reageren